Avto > Iz druge roke
36870 ogledov

Trgu rabljenih vozil se obetajo velike spremembe

Prodaja rabljenih vozil. Boštjan Tacol Simbolna fotografija.
Tako kot se z elektrifikacijo močno spreminja trg novih vozil, se spreminja tudi trg rabljenih vozil. Glede na podatke specializirane spletne strani za rabljena vozila iSeeCars imamo novega zmagovalca.

Kot piše spletni Bloomberg je za zdaj še zgodaj govoriti o tektonskih premikih, pa vendarle podatki iSeeCars iz ZDA kažejo, da bi lahko bil Teslin model 3 na trgu rabljenih vozil vsaj tako uspešen kot na trgu prodaje novih avtomobilov.

Tesla model 3 je bila decembra lani tretje najbolje prodajano novo vozilo v Evropi, bolje sta se prodajala zgolj golf in clio. Decembra lani so v Evropi prodali več kot 22 tisoč električnih tesel model 3. Nov mejnik se je zgodil junija letos, ko je Tesla prehitela Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje.

Tesla logo | Avtor: Profimedia Profimedia

Porsche panamera sport turismo Vrednost rabljenih Avto Presenečenje! Porsche ni več prvak med rabljenimi avti

Ostaja pa odprto vprašanje, kako uspešna bo znamka Tesla oziroma njen model 3 na trgu rabljenih vozil. Za zdaj so raziskavo delali na precej majhnem vzorcu, saj bo moralo preteči nekaj let, da bo ponudba model 3 večja na trgu rabljenih vozil. Povpraševanje po rabljenih model 3 naj bi bilo, vsaj v ZDA, veliko, rabljen Teslin avtomobil pa se proda veliko hitreje kot katerikoli avtomobil druge znamke. 

"Če iščete rabljeni audi A4, imate na voljo še druge primerljive možnosti, kot so BMW serije 3, mercedes-benz razreda C ali pa lexus IS," je za Bloomberg povedal George Augustaitis, pri CarGurusu zadolžen za ekonomske analize za področje avtomobile industrije. "Če iščete Model 3, ni nobenega nadomestka," dodaja.

Prodaja avtomobilov | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Avtomobilski ključi Prodajalec avtomobilov Avto Prodajalec avtomobilov: Cene rabljenih občutno navzdol

Začetniki električnih avtomobilov, kot sta nissan leaf in BMW i3 sta se pocenila veliko hitreje kot običajni avtomobili. Povpraševanje po prvih električnih avtomobilih je bilo majhno, saj je bil doseg baterije manjši, kupci rabljenih pa so imeli pomisleke tudi glede življenjsko dobe baterij. Zato je bilo rabljene električne avtomobile tudi težje prodati. Med pomembnimi dejavniki je tudi padec cen električnih vozil.

Prodaja rabljenih vozil. Velike razlike Avto Cene rabljenih se lahko razlikujejo tudi do 15 tisoč evrov!

Obeti za prihodnje so zelo drugačni. Pri ocenah analitičnega podjetja TrueCar bo premijski segment električnih avtomobilov zacvetel, enako velja za ohranjanje vrednosti. 

Prodaja avtomobilov | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Po podatkih iSeeCars.com je bil rabljeni model 3s od marca do junija v povprečju prodan v le 29,3 dneh. Teslina limuzina je bila najhitreje prodajani rabljeni avtomobil, ki so mu v tem obdobju sledili pri spletni strani. Na hitro prodajo vpliva možnost posodabljanja vozila "po zraku".

AMZS pomoč na cesti Rabljeni avtomobili Avto Rabljeni avtomobili brez velikih okvar

George Chamoun, izvršni direktor ACV Auctions, pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih povečalo število rabljenih tesel model 3 za prodajo. Že julija letos so pri ACV prodali trikrat več tesel v primerjavi z začetkom letošnjega leta, hkrati pa Povpraševanje presega omejeno ponudbo. Chamoun pravi: "Njegova ponudba in tehnologija ter cena so še vedno edinstveni v razredu."

Koliko dni v povprečju traja prodaja rabljenega vozila razkriva tabela spodaj, ki so jo pripravili pri Bloombergu.

 | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 2