Avto > Iz druge roke
5536 ogledov

Velika napaka voznikov, ko pride jesen

vožnja Saša Despot
Sončni dnevi v jesenskem in zimskem času so lepi, a lahko hitro postanejo nevarni za udeležence v prometu. Nizko sonce slepi voznike in otežuje pravočasno prepoznavanje ovir.

Na jesenske nevarnosti v vožnji so opozorili pri nemškem spletnem portalu Focus, kjer navajajo, da je bilo leta 2019 v Nemčiji več kot 3200 nesreč s telesnimi poškodbami, ki jih je povzročil sončni žarek. Nevarnost tovrstnih nesreč je še posebej povečana jeseni, saj je sonce pogosto nizko. Zaradi lege sonca vozniki težje vidijo ne le ovire, ampak tudi rdeče luči, prometne znake in druge udeležence v prometu. Predvidljiva vožnja je zaradi težkih razmer lahko pravi izziv. Obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko izboljšate vidnost.

Senčnik in čista stekla

Ko je sonce nizko, obstajata dve stvari, ki jih vozniki ne bi smeli storiti: voziti prehitro in preblizu slediti vozilu spredaj. Ob slabi vidljivosti prilagodite svoj slog vožnje, vzdržujte nekoliko večjo razdaljo kot običajno in raje vozite nekoliko prepočasi kot prehitro. Za zmanjšanje neposredne sončne svetlobe lahko uporabite tudi senčnik. Priporočljivo je, da loputo pred začetkom vožnje postavite v pravilen položaj, da vam je med vožnjo ne bo treba držati.

Vožnja oster ovinek pomlad gozd | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg prilagojenega načina vožnje in senčnika lahko k boljši vidljivosti prispeva tudi samo vetrobransko steklo. Če redno čistite okno znotraj in zunaj, zmanjšate plast umazanije, ki povečuje bleščanje. Za čiščenje notranjosti lahko uporabite običajno čistilo za steklo. Čeprav le malo voznikov redno čisti notranjost stekla, je ta nasvet eden najpomembnejših za preprečevanje težkih svetlobnih pogojev. Prav tako je vredno nositi čista in kakovostna sončna očala, ki prav tako pomagajo zmanjšati bleščanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 18:00 26.september 2023.

    Ni pamike, ko grem jaz v službo, je sonce še za devetimi gorami ;-) To je za Močvirnike, ki dolgo spijo!

  • darefoks 09:07 26.september 2023.

    kot da ne vem butasti novinarki

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:46 26.september 2023.

    Kaj bi mi brez vas “novinarjev“Še vprašanje,kaj naj zjutr