Avto
1720 ogledov

Kje v avtomobilu ste najbolj varni?

varnostni pas Anže Petkovšek
Marsikdo si v avtomobilu postavi vprašanje, kateri sedež je najbolj varen. Odgovor ni enoznačen.

Ko gre za varnost sedežev v avtomobilu, najpogosteje obvelja mnenje, da so najbolj varni sedeži zadaj, predvsem zadaj desno, saj se večina nesreč zgodi čelno, ko oba avtomobila trčita s svojima levima stranema.

Strokovnjaki se strinjajo, da so otroci najbolj varni zadaj, če do določene starosti in telesne višine pravilno sedijo v otroških sedežih. Srednji sedež zadaj velja za najbolj varnega, saj v vse smeri ponuja največ mečkalnih con. To pomeni, da je poškodb tam manj, a žal so lahko resne.

Študije zavarovalniške agencije za preučevanje prometnih nesreč UDV, ki so jo izvajali od leta 2015, je dejansko pokazala, da je le deset odstotkov potnikov, ki so bili poškodovani v nesrečah, sedelo zadaj. Vendar pa ta ugotovitev lahko izhaja tudi iz dejstva, da so med vožnjo zadnji sedeži pogosto prazni.

AAMZS test varnosti otroških sedežev jesen 2020 | Avtor: AMZS AMZS

Študija je pokazala tudi, da so bile v primerljivih nezgodah poškodbe potnikov na zadnjih sedežih kar v 70 odstotkih primerov prav tako resne kot poškodbe potnikov spredaj. V 20 odstotkih primerov so bile celo bolj resne.

Eden od vzrokov za to bi lahko bilo to, da potniki zadaj pogosto sedijo v bolj tveganih položajih. Denimo, ko se preveč nagibajo naprej ali pa niso pravilno pripeti z varnostnim pasom. Poleg tega potniki na zadnjih sedežih uporabljajo varnostne pasove redkeje od potnikov spredaj.

Varnostni pas | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pomemben dejavnik je tudi varnostna oprema. V večini avtomobilov so spredaj serijsko vgrajeni zategovalniki varnostnih pasov, omejevalniki zatezne sile in varnostne vreče, ki jih zadaj pogosto ni ali pa so na voljo za doplačilo. Poleg tega je veliko varnostnih sistemov prilagojenih varovanju voznika, saj naj bi bil sovoznik v trikrat manjši nevarnosti bočnega trka.

Za najbolj varnega zato dejansko velja voznikov sedež, vendar enoznačnega odgovora, kje je v avtomobilu najbolj varno, ni mogoče dati, saj je odvisen od različnih faktorjev, kakršni so varnostna oprema avtomobila, vrste nesreče in navade potnikov. Najbolj varen kraj za otroke pa ostaja zadnji sredinski sedež, vendar je ključnega pomena uporaba otroškega sedeža, ki je primeren starosti in telesni višini otroka.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Grof 19:14 21.december 2023.

    Najbol varen je prtlažni prostor, morajo pa sedeži biti podrti na 2 tretine, tako trdijo Indijci, ki so se vozili po Trinidadu lansko zimo, …

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 16:02 21.december 2023.

    V garaži!