Avto
9298 ogledov

Magnini avtomobili iz Gradca v ZDA in ne v Slovenijo?

Magna Steyr Gradec Epa
Magna Steyr v Gradcu izdeluje različna vozila različnih proizvajalcev. Proizvodnja v Avstriji poka po šivih. Pri Magni razmišljajo o novi tovarni.

Prejšnja slovenska vlada je obljubljala, da bo ob novi Magnini lakirnici v Hočah na slovenskem Štajerskem stala tudi tovarna za proizvodnjo končnih vozil. Šef Magne International je spregovoril o načrtih.

BMW 530i iPerformance O SLOVENIJI NITI BESEDE Avto Magna bo izdelovala prestižni bavarski hibrid, tudi v Sloveniji?

Šef Magne International, četrtega največjega svetovnega dobavitelja avtomobilske industrije, katere del je Magna Steyr, Don Walker, je nedavno za Automotive News komentiral možnost gradnje nove tovarne za izdelavo kompletnih avtomobilov. Okoli gradnje Magnine lakirnice v Hočah je bilo s strani pretekle slovenske vlade veliko govora tudi o izdelavi končnih vozil. 

Walker v načrtih tokrat ni omenjal tovarne v Sloveniji, ampak se je oslonil na možnost gradnje tovarne v Severni Ameriki. To naj bi bila prva tovarna Magne Steyr v ZDA. Dodaja, da Magna Steyer trenutno takih načrtov še nima, lahko pa si premisli, če se bodo za kaj takega pokazale potrebe s strani kupcev vozil.

Magna Steyer | Avtor: Anže Petkovšek Podpis pogodbe za izgradnjo novega obrata Magna Steyer, Hoče. Anže Petkovšek

magna steyr Proizvodnja Slovenija Magna išče delavce, plače čez 2000 evrov

"Dobivamo veliko naročil," je za Automotive News dejal Walker in spregovoril o možnosti izdelave vozil v ZDA: "Menim, da bi lahko naredili velik posel."

Magna Steyer Slovenija Magna z načrti za drugi del tovarne v Hočah

V Avstriji postaja pretesno

Magna Steyr je unikat, ko govorimo o izdelavi vozil. V Gradcu, kjer je zaposlenih 7.000 ljudi, tudi številni Slovenci, po pogodbi izdeluje različna vozila: BMW serije5, električni jaguar i-pace, jaguar e-pace in mercedes-benz razreda G. Kmalu naj bi začeli izdelovati tudi novi BMW Z4. Trenutno v bližini Slovenije na leto izdelajo okoli 200.000 vozil, kar je primerljivo s slovensko tovarno Revoz iz Novega mesta.

Magna Steyer Položili temeljni kamen Slovenija Magna: Novo poglavje v razvoju Štajerske in celotne regije

Tukaj se v enačbo vključi Severna Amerika, piše Automotive News, kjer navajajo, da v tovarni v Gradcu pričakujejo nadaljnjo rast števila proizvedenih vozil, kar pa bo za tovarno kmalu postalo nevzdržno. Steyr se je medtem povezala še s kitajskim podjetjem BAIC Motor Corp, ki mu bo pomagala pri razvoju električnega avtomobila, s podjetjem za delitveno ekonomijo Lyft načrtujejo razvoj nove generacije avtonomnega avtomobila. Walker pravi, da so že zdaj kapacitete tovarne na robu zmogljivosti, zato bo kmalu nastopil čas za iskanje nove lokacije za postavitev tovarne za izdelavo avtomobilov. "Severna Amerika je ena od možnosti, prav tako Kitajska," pravi Walker, ki v pogovoru ni omenjal Slovenije. "Vendar pa gradnja nove tovarne pomeni velik finančni vložek," je še dodal Walker.

Komentarjev 5
  • mirror 10:53 23.avgust 2018.

    Če bo pri nas levica na oblasti, tuji investitorji ne bodo nikoli vlagali. Raje bodo šli v države višegrajske skupine, kjer so pometli s komunizmom in ne obremenjujejo vlagateljev. Magna je odšla celo v ZDA. Ta vlada bo polom za ...prikaži veča naše gospodarstvo.

  • NeAnonimni 09:45 23.avgust 2018.

    A ne bo trump uvedel carine na evropske avte? 25%?

  • ode 07:53 23.avgust 2018.

    Še za lakirnico ne bodo dobili dovolj (slovenskih) delavcev. Lepo je v naši domovini biti mlad in prijavljen na Zavodu.