Avto
54 ogledov

Majhni v velikih

turbo motor Žurnal24 main
Trend. Motorji izgubljajo valje in postajajo vse učinkovitejši.

Turbo. “Motorji z notranjim zgorevanjem doživljajo pravo renesanso,” o aktualnem zmanjševanju motorjev pravi izvrsten poznavalec avtomobilske tehnike in inovator Niko Mihelič. “Identiteta avtomobila je bil nekoč motor, danes pa je pomembnejša varčnost. Agregate z veliko prostornino zaradi imidža potrebujejo le še superšportniki.”

Zaradi manjših motorjev je v avtomobilu več prostora za potnike, motorje pa je ceneje izdelati in vzdrževati. Po drugi strani so zaradi razvoja turbinskih polnilnikov motorji odzivni pri zelo nizkih vrtljajih ter zato precej varčnejši in čistejši.

Tudi v večjih avtomobilih

V zadnjem času je viden prodor naprednih dvo- in trivaljnikov. Fiatov 0,9-litrski bencinski twinair je aktualen nosilec naslova najboljšega in najbolj “zelenega” svetovnega motorja, Kiin 1,1-litrski dizel pa se ponaša z rekordno malo, 85 grami izpustov ogljikovega dioksida. Ofenzivo trivaljnikov imajo tudi pri Volkswagnu, medtem ko bo novi 1,0-litrski bencinar ecoboost poganjal celo ford C-maxe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.