Avto
49 ogledov

Na prehodih za pešce se odraža vozniška kultura

Mamica na prehodu za pešce Saša Despot
Letos se je smrtno ponesrečilo že 15 pešcev, hudo telesno poškodovalo pa 50.

Policija bo do 7. oktobra s številnimi ukrepi poostreno nadzirala ravnanje voznikov v bližini prehodov za pešce.

"Zelo pozdravljam akcijo policije. Pametno je, da je narejena v pravem času, ko se dan krajša, vremenske razmere pa vplivajo na zmanjšano vidljivost. To je samo prvi vidik varnosti, ki ga vsi poznamo, ampak ga prevečkrat zanemarimo. Rad bi pa izpostavil drug vidik, ki se ga prevečkrat pozabimo, to je vidik kulture vožnje,“ pravi strokovnjak za varno vožnjo in kulturo vožnje Andrej Brglez in dodaja: "Kadar govorimo o kulturi vožnje, in pri nas velikokrat govorimo o kulturi vožnje, tega ne znamo zagrabiti. Začne se točno tukaj. Kakšna je kultura vožnje pri nas, se odraža točno na prehodih za pešce. S svojim otrokom lahko pred prehodom stojiš tudi deset minut in te ne bo nihče spustil čez. Tudi če je sonce. Dobro je, da začne policija nadzorovati dogajanje tam, kjer se odraža kultura vožnje. Avtomobilisti se morajo zaustaviti."

"Če se ustavim, bo poraba večja"

Brglez je svoje trditve podkrepil s praktičnim primerov: "V preteklosti smo v okviru neke raziskave ljudi spraševali, ali se zaustavijo pred prehodom za pešce, in če se ne, zakaj ne. Velik odstotek jih je dejal, da se ne ustavijo zato, ker obrabljajo zavore ali pa porabljajo preveč goriva, ker morajo spet speljevati.“

Porazni rezultati na našem testu

Raziskavo smo v poletnih mesecih naredili tudi sami, ko smo mlado mamico z vozičkom postavili pred pregleden prehod za pešce. Rezultati so bili porazni. Naši novinarki, ki se je prelevila v vlogo mlade mamice, je ustavila vsega polovica od 50 voznikov. V preizkusu se je zgodilo, da jo je spregledala oziroma ji ni ustavila dolga kolona voznikov, vključno s policijskim kombijem. Še bolj skrb vzbujajoč je bil preizkus na prehodu za pešce na ovinku, kjer je preglednost slabša. Tam ji je ustavila le desetina vseh voznikov v našem preizkusu.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 15:32 04.oktober 2013.

    Ste morda pomislili , da je tale članek samo provokacija . Me prav zanima , kdo , kje in komu ne ustavlja na prehodih za pešce. !!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:23 02.oktober 2013.

    Pri nas je taka neke čudna kultura, kjer so avtomobili glavni, pa čeprav imajo pešci po zakonu prednost. V križiščih si pa noben avtomobilst ne upa drugih avtomobilov izsiljevat kajne? Pešce je pa v Sloveniji čisto OK?

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:21 02.oktober 2013.

    Ja je treba, ker ima prednost. Ko sem pešec grem brezpogojno čez (če ni avto preblizu in bi moral preveč bremzat), ko sem v avtomobilu brezpogojno ustavljam in mi gre ZELO na živce, da pešči ne grejo lepo takoj čez ...prikaži več prehod, ne pa da čakajo (da bi jaz odpeljal mimo) in potem naredijo samo to, da morem pa res za brezveze ustavljat, ko bi pešec lahko že zdavnaj bil čez cesto.