Avto > Na Štrom
2869 ogledov

Sosedje objavili ceno za revolucionarno električno dacio

dacia spring electric Dacia
Pojavil se je zelo resen namig, koliko bo stala nova električna dacia spring. Če dodamo še slovensko subvencijo na električna vozila, pridemo do razmeroma zares nizke cene!

Dacia je svoj prvi električni avto, imenovan spring (pomlad), podrobno predstavila pred nekaj dnevi. Takrat so bili še zelo skrivnostni glede cene, dejali so le, da nameravajo z njo povzročiti pravo malo revolucijo na trgu električnih avtov. 

Očitno jo bodo res. Madžarska uradna stran Dacie je namreč že objavila ceno za springa, za zdaj resda v akcijski prednaročniški ponudbi za sto prvih vozil. Začetna cena za električni avto bo pri vzhodnih sosedih 6,49 milijona forintov, kar je preračunano nekaj manj kot 17.900 evrov, kar je za serijski elekrični avto s petimi sedeži in dosegom nad 200 kilometrov resnično ugodno. S tem bo spring najdražja serijska dacia. To pa sploh ni cena s subvencijo, ki je tudi pri Madžarih kar radodarna, skoraj sedem tisoč evrov. 

V Sloveniji je trenutno subvencija Ekosklada na nove in testne električne avtomobile (razred M1) 6.000 evrov. To pomeni, da bi električna dacia spring ob isti ceni, kot jo ponujajo Madžari, pri nas stala manj kot 12 tisoč evrov, seveda ob predpostavki, da Ekosklad do njenega prihoda ne bo dodatno znižal spodbud. 

Če bo obveljalo, da bo springa mogoče dobiti za to vrednost, bo to gotovo vsaj nekaj časa najcenejši električni avto pri nas. S prihodom težko pričakovanega električnega ID.3 je namreč Volkswagen iz prodaje umaknil tako e-golfa kot tudi cenejšega e-upa. 

Uradnega odgovora o načrtovanih cenah slovenskega zastopnika še nismo prejeli.

dacia spring electric Dacia spring Avto To je električna dacia za nizko ceno

dacia spring electric | Avtor: Dacia Dacia

Kaj bo spring nudil za takšno ceno?

Dacia spring ima baterije s kapaciteto 26,8 kilovatne ure, kar bo omogočilo doseg 225 kilometrov v skladu s ciklusom WLTP in mestni doseg 295 kilometrov. 33-kilovatni elektromotor z navorom 125 njutonmetrov bo omogočal vožnjo pri največji hitrosti 125 kilometrov na uro.

Pri Dacii obljubljajo, da bo polnjenje baterije na 30-kilovatni polnilnici z enosmernim tokom trajalo manj kot uro, na 2,3-kilovatnem hišnem priključku pa 14 ur, možno pa bo tudi polnjenje z močmi 3,7 ali 7,4 kilovata. Lastniki si bodo sicer lahko pomagali tudi s posebno aplikacijo na pametnem telefonu. Serijski del opreme sta tudi Carplay oziroma Android Auto, standarden je 3,5-palčni digitalni voznikov zaslon.

V skladu z napovedmi izpred tedna dni naj bi bila dacia spring najprej na razpolago v okviru car sharing omrežja ZITY, šele nato pa tudi v običajni prodaji. A glede na madžarsko objavo akcijskega prednaročila bo spring hitro dosegljiv tudi običajnim kupcem. Pri sicer Dacii obljubljajo tudi tovorno različico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.