Avto > Na Štrom
12053 ogledov

Tesla razkrila ceno najcenejšega modela, ki ga bo izdelovala v Nemčiji

Tesla model 3 Tesla
Na srečanju v tovarni Grünheide je šef Tesle Elon Musk napovedal, da bodo načrtovani osnovni model izdelovali tudi v Nemčiji.

Glede na več poročil je izvršni direktor Tesle Elon Musk med svojim obiskom nemške tovarne prejšnji teden potrdil, da bo Tesla v Nemčiji izdelovala svoj vstopni model po ceni 25 tisoč evrov. Na kanalu X so objavili tudi tvit. Vozilo bi sicer moralo zapeljati s proizvodnega traku nove tovarne v Mehiki. Zdaj v Grünheideju izdelujejo kompaktni SUV model Y, najuspešnejši model znamke. Tovarna v Teksasu je še ena možna lokacija za novi model.

Tesla tovarna Berlin | Avtor: Profimedia Profimedia

Električni avtomobili ostajajo dragi

Musk je leta 2020 prvič spregovoril o vstopnem električnem modelu znamke Tesla. Tesla običajno napove nove modele precej vnaprej in pogosto večkrat prestavi datume predstavitve novih modelov na trg. Po trenutnih podatkih naj bi vozilo na trg prišlo leta 2025. Podrobnosti še niso znane, verjetno pa želi Tesla do takrat poenostaviti in poceniti proizvodnjo. Gre za t. i. velike dele, kot je postopek pri izdelavi spodnjega karoserijskega dela avtomobila iz enega samega kosa.

Tako naj bi bila proizvodnja tako cenejša kot hitrejša, težave pa lahko nastanejo pri popravilih. Obstajajo tudi cenejše baterije. Po Muskovih besedah je zasnova novega vozila bistveno bolj konvencionalna kot pri drugih modelih.

Citroën ë-C3 | Avtor: Nicolas Zwickel/Citroën Nicolas Zwickel/Citroën

2025 prihajajo cenejši električni avtomobili

Čeprav je Tesla v zadnjih letih večkrat znižala cene za svoje trenutne modele, so električni avtomobili za številne potrošnike še vedno predragi. Poleg tega je v nasprotju z vozili z motorji z notranjim zgorevanjem trg rabljenih električnih avtomobilov še vedno skromen. Hkrati je več proizvajalcev napovedalo cenejše električne avtomobile, a bodo tako kot Teslin model na trg prišli šele čez nekaj let. Citroën nam je nedavno razkril električni e-C3 za dobrih 23.000 evrov, ki bo z manjšo baterijo celo cenejši od 20 tisočakov. In to brez upoštevane subvencije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • matermila 15:36 07.november 2023.

    Gasilci so všteti v ceno?