Avto
46908 ogledov

Elon Musk: "Skopali smo si lasten grob ..."

Elon Musk Profimedia
Kontraverzni Musk je priznal, da so si pri Tesli naložili zelo težko breme glede cybertrucka. Po štirih letih od znamenite premiere koncepta in neštetih odložitvah začetka dobave je zdaj - menda - končno znan datum.

Cybertruck je avto, ki je verjetno vzbudil največ pozornosti v zadnjih desetletjih. Tesla z njim vstopa v razred poltovornjakov na svojstven način, z marsovsko obliko in neverjetnimi zmogljivostmi. A nekaj je izdelati koncept, na podlagi katerega se je v vrsto za nakup avta, ki ga ni, postavil že neverjeten milijon Zemljanov, drugo pa je drzno zamisel vozila in njegovih tehnologij spraviti v velikoserijsko proizvodnjo. 

Cybertruck | Avtor: Tesla Tesla
Na predstavitvi četrtletnih rezultatov v sredo zvečer je vrhovni šef Tesle in še česa Elon Musk opozoril, da želi 'omejiti pričakovanja'. Kot je dejal, bo izredno težko povečevati proizvodne zmogljivosti. Cilj znamke je, da bi na leto izdelali 250.000 cybertruckov, a se to ne bo zgodilo pred letom 2025. Musk je sicer potrdil govorice glede zgoraj omenjene velikanske številke naročil in s tem odgovornosti, ki so si jo naložili.

"S cybertruckom smo si skopali svoj lastni grob," je brez olepšav dejal Musk. "Cybertruck je eden tistih posebnih izdelkov, ki se zgodijo samo enkrat na zelo dolgo časa. In takšne posebne izdelke je neverjetno težko pripeljati na trg ter doseči želene prodajne številke, ki pomenijo dobiček," je po poročanju portala The Verge opozoril na potrpljenje tako kupcev kot vlagateljev. 

Znano je, da izdelava cybertrucka zahteva velikanske prilagoditve dobave in obdelave materialov. Že konstrukcija je nekaj posebnega, izdelana iz posebne vrste nerjavečega jekla, ki naj bi razvili pri Tesli sami. Jeklo za proizvodnjo bodo dobavljali pri finskem podjetju Outokumpu, je pred nekaj dnevi razkril Bloomberg, ki pa ni izključil možnosti, da bo imel Tesla še kakšnega dobavitelja.

Cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Posameznih kosov karoserije ne bodo izdelovali s stiskalnicami, kot je običaj v avtoindustriji, niti ne bo šlo za tip z uporabo letvaste šasije, kar je značilno za klasične poltovornjake. Tesla bo posamezne dele iz jekla lasersko rezal in nato zvaril skupaj v eno celoto z zelo ravnimi linijami, kar bo po mnenju nekaterih zunanjih poznavalcev avtoindustrije na dolgi rok pomenilo velikanske prihranke v proizvodnem procesu.

Sicer pa so pri Tesli zdaj uradno in še enkrat več potrdili: 30. novembra bodo po več letih prelaganj čisto zares začeli izdobavljati prve serijske primerke cybertrucka. Prvotni načrt je sicer omenjal leto 2021. Izdelovali ga bodo v tovarni v ameriškem Teksasu.

Rezultati razočarali

Pri Tesli so ob predstavitvi rezultatov poslovanja med julijem in septembrom povedali, da poteka izdelava njihove nove generacije precej zmogljivejših baterijskih celic '4680' po načrtih. Spomnili so, da je model Y najbolj prodajan evropski avto in povedali, da zelo dobro napredujejo glede razvoja umetne inteligence. Precej so v zadnjem času izboljšali programsko opremo za izposojo vozil.  

Kljub vsem pozitivnim vestem pa so rezultati glede prodajnih številk in dohodkov delničarje razočarali, saj so bili pod  njihovimi pričakovanji. Posledično so na svetovnih borzah padle tudi cene ostalih proizvajalcev električnih vozil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Lion0077 10:19 21.oktober 2023.

    Uf, umetna inteligenca. Kva je že to...

  • ivo5 16:25 20.oktober 2023.

    Četudi bo ugledal luč proizvodnje, bo namenjen za nastopače in bahače.

  • Kmodri 13:20 20.oktober 2023.

    Nekaj so sanje, drugo je realnost!

Sorodne novice