Avto
5299 ogledov

Tesla spet prilagaja cene in greni cenovno politiko konkurentom

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Tesla nadaljuje z agresivno cenovno politiko v ZDA: Po upadu dobav v tretjem četrtletju proizvajalec električnih avtomobilov znova znižuje cene.

Tesla je po upadu dobav v zadnjem četrtletju ponovno znižala cene za svoje ključne modele v ZDA. Začetna cena za model 3 je bila v petek 38.990 dolarjev (36.770 evrov) - to je 1.250 dolarjev (1180 evrov) manj kot pred tem. Nekaj dni prej je proizvajalec električnih avtomobilov ponudil tudi cenejšo različico kompaktnega športnega terenca Model Y.

Tesla še vedno daleč največ električnih avtomobilov proda v ZDA. Toda nedavni podatki o prodaji kažejo, da so kupcem v ZDA še naprej všeč veliki poltovornjaki in SUV vozila – pogosto pa se odločajo za hibridne pogone, ki so cenejši od popolnoma električnih modelov. Pripravljenost Američanov na trošenje denarja za vozila med drugim brzdajo visoke obrestne mere.

Elon Musk | Avtor: Epa Epa

Musk: Služimo lahko tudi po nakupu avtomobila

Tesla je v zadnjem četrtletju kupcem dobavila 435.059 vozil - skoraj sedem odstotkov manj kot v predhodnih treh mesecih. Podjetje je to utemeljilo s prekinitvami proizvodnje zaradi zamenjave strojev v svojih tovarnah. Vendar pa so strokovnjaki tudi z upoštevanjem načrtovanih prekinitev proizvodnje pričakovali, da bo prodanih okoli 20.000 avtomobilov več. V tem četrtletju bi moral Tesla dobaviti kupcem približno 475.000 vozil, da bi izpolnil letni cilj 1,8 milijona vozil.

Zahvaljujoč visoki proizvodni zmogljivosti in dobro utečeni proizvodnji ima Tesla več možnosti za znižanje cen kot velika avtomobilska podjetja, ki se šele preusmerjajo na električna vozila. Ponovno so se znižale tudi cene nekaterih surovin. Poleg tega šef Tesle Elon Musk trdi, da lahko z digitaliziranimi avtomobili, ki omogočajo kasnejše posodobitve programske opreme in drugimi storitvami služite tudi kasneje, ko ima kupec avto že doma. Vendar znižanje cen znižuje tudi dobiček.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 20:45 08.oktober 2023.

    Morda nekoč, ko bodo izumili pravo armaturo…