Avto > Na Štrom
7837 ogledov

Tesla znižuje cene in predstavlja cenejše različice

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je znižal cene nekaterih svojih različic na Kitajskem – ne prvič. Hkrati so v ZDA predstavili cenejše različice svojih najdražjih modelov, model S, X v ZDA s krajšimi dosegi.

Tesla je po pisanju tiskovne agencije Reuters znižala cene modelov Y v različici long range in performance na Kitajskem. Pionir električnih avtomobilov je v zadnjih mesecih večkrat znižal cene. S tem želijo okrepiti prodajo in ubraniti tržne deleže v vse hujši cenovni vojni na največjem svetovnem trgu električnih avtomobilov. Na Kitajskem ima Tesla veliko konkurenco v domačih znamkah BYD in Nio, ki pa na evropskih trgih do zdaj še nista imeli pomembnejše vloge. A tudi v Evropi prihaja do ključnega preboja, saj je kitajski električni križanec BYD atto 3 postal najbolje prodajani električni avtomobil, hkrati pa je za volvom XC60 drugi v prodaji novih avtomobilov nasploh.

Tesla cene niža kljub dejstvu, da so bili v preteklosti kupci, ki so pred pocenitvijo kupili Teslin avto po redni ceni, odzvali z ogorčenjem. To je del strategije šefa Tesle Elona Muska, ki želi čim prej doseči višji tržni delež. V zameno je pripravljen sprejeti nižjo maržo. Teslina strategija je, da kasneje zasluži s posodobitvami in storitvami, povezanimi z njihovimi vozili. To je nenavadna strategija, vendar so Muskove ideje v zadnjih nekaj letih pogosto delovale. Tudi drugi proizvajalci se v prihodnosti osredotočajo na služenje denarja s storitvami, a le redki so tako dosledni kot Tesla.

BYD atto 3 | Avtor: BYD BYD

Nove, cenejše različice

Tesla pa je v ZDA začela s prodajo cenejših različic limuzine model S in SUV model X, in sicer s krajšim dosegom vožnje. Tudi na ta način želijo povečati prodajo, saj predvsem dražji Teslini modeli med kupci niso tako zaželeni.

Delnice Tesle so se v torek znižale za 2,6 %, so pa tudi tekmeci izgubili tla pod tlemi. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi cenovne vojne. Delnice Riviana so padle za 3,5 %, Lucid je izgubil 5,6 %.

Model S in X z manjšo baterijo sta v primerjavi s klasičnimi različicami cenejša za slabih 10.000 evrov. Model S z manjšo baterijo ima doseg do 515 kilometrov, kar je manj od običajne različice Plaid z dvema ali tremi motorji, ki omogočata ponujata do 650 oziroma 637 kilometrov. Model X SUV ima doseg do 433 kilometrov, kar je precej manj kot njegove dražje različice, ki omogočajo doseg do 560 kilometrov.

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ideja je pritegniti potrošnike, ki si želijo Teslino vozilo in izkušnjo z električnim vozilom, vendar bi jih lahko odvrnila višja cena v primerjavi s konkurenti," Reuters navaja komentar Susannah Streeter, finančne komentatorke in vodje oddelka za denar in trge pri Hargreaves Lansdown.

Tesla je v drugem četrtletju leta prodala 19 % več svojih starejših in dražjih modelov X in S. Vendar pa so pri Tesli pretekli mesec izjavili, da nižja povprečna prodajna cena in manjša prodaja dražjih modelov vplivata na prihodke iz poslovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Gdhpqf 08:49 17.avgust 2023.

    Ne ves kaj pises, naredi raziskavo, razumi, in potem napisi mnenje, in ga utemelji.