Avto > Na Štrom
7298 ogledov

Prvič do zdaj: Najbolj prodajan na svetu je električni model

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Prodaja E-avtomobili se hitro povečuje, vendar električni še zdaleč ne predstavljajo večine novih avtomobilov. Vseeno je bil v prvem četrtletju leta 2023 tesla Y najbolje prodajan model avtomobila na svetu.

Teslin model Y je bil v prvem kvartalu leta 2023 najbolje prodajan avtomobil na svetu. Tako ocenjuje analitik Felipe Munoz iz priznanega podatkovnega servisa Jato Dynamics. Za osnovo je imel na voljo natančne številke iz vsaj 53 držav. Prodajo modela Y ocenjuje na okoli 267.200 prodanih enot, na drugem mestu je bila toyota corolla z 256.400 prodanimi enotami vozil.

Tesla model Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla model Y Anže Petkovšek

Če bo ocena potrjena, bi se sploh prvič zgodilo, da bi bil električni avtomobil na vrhu svetovne prodaje avtomobilov. Tesla že leta nenehno povečuje svojo prodajo. Niti koronske blokade, niti pomanjkanje čipov ali napake v kakovosti niso ustavile zmagovitega napredka Američanov v zadnjih letih. Čeprav so se uveljavljeni proizvajalci prebudili in tudi sami ponujajo e-avtomobile, pa je Tesla bolj spredaj. Proizvajalec žanje koristi od izkušenj z električnimi avtomobili, strokovnega znanja o programski opremi in velikega omrežja polnilnic Supercharger, ki so preproste za uporabo.

Tesla model Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla model Y Anže Petkovšek

V primerjavi z vsemi na novo registriranimi osebnimi avtomobili, električna vozila še naprej predstavljajo manjšino: leta 2022 je bilo na novo registriranih 10,5 milijona električnih vozil, torej čisto električnih avtomobilov in priključnih hibridov – skupaj pa je bilo registriranih 79,4 milijona novih avtomobilov. Tudi, če se bo razmerje zaradi vse večje raznolikosti modelov in strožjih zakonov v prihodnjih letih spremenilo, bo verjetno trajalo še nekaj časa, preden bo prodaja električnih avtomobilov prehitela prodajo vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

dezurni@styri-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.