Avto
3443 ogledov

Musk odprl denarnico, namignil na novosti in revolucijo pri izdelavi

Elon Musk Profimedia
Elon Musk je na srečanju z delničarji opozoril, naj ga nikar ne tožijo glede te napovedi, ampak da imajo pri Tesli v načrtu dve novi zlati jajci.

Zadnje srečanje z delničarji Tesle je prineslo kar nekaj smelih napovedi, resda nekatere še precej zavite v tančico. Med njimi izstopa silhueta dveh novih vozil, za kateri je generalni direktor znamke Elon Musk napovedal, da ju bodo proizvedli kar v pet milijonih primerkov - na leto. Vendar je v svojem slogu dodal, da je to samo "Elonovo ugibanje". In z mislijo na svoje pretekle kontroverzne izjave, ki so povzročile velike nihaje v ceni delnice in posledične sodne procese, še: "Ne me tožiti."

"Rad bi poudaril, da dejansko delamo na novem projektu, dejansko oblikujemo nov produkt," je rekel in dodal, da več ne bodo izdali in bo treba počakati na primerno predstavitev. Tako za zdaj ni znano, ali je glede "petmilijonskih" produktov govoril o naslednji generaciji model 3 in model Y, ki bosta predstavljena prvi konec letošnjega leta, drugi pa še leto kasneje. Glede na namige bosta oba poleg nekoliko spremenjene zunanjosti bogatejša za številne tehnološke rešitve. Predvsem pa naj bi prinesla velik napredek v sami zasnovi gradnje, ki naj bi dodatno pocenila in s tem omogočila večje marže za podjetje, a tudi nižje nakupne cene.

Za Muskom je pester delovni teden, saj ga je v ponedeljek v svoji pariški palači sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron. Govorila sto o Teslini investicijah, saj znamka išče naslednjo evropsko lokacijo za svojo gigatovarno, Francija pa se omenja kot ena glavnih kandidatk. Srečanje pa je vzbudilo veliko pozornosti, ker je Musk prišel nanj v precej slabem stanju in neobrit. Še nekaj ur prej je namreč praznoval v mehiškem letovišču, Macronu pa je kar naravnost povedal, da je moral nekaj časa pred srečanjem odspati v avtu.  

Morda pa je imel Musk v mislih avte že iz naslednje faze, ko naj bi Tesla zelo agresivno vstopila v razred manjših vozil.

Veliko pozornosti so pustile tudi njegove besede, da bodo pri Tesli uvedli nov način zasnove avtov, s katerimi bodo tako po obliki kot izdelavi "za glavo in ramena" višji od kateregakoli današnjega tekmeca. Kaj več ni izdal, je pa že danes Tesla pionir pri modularni gradnji avtov, pri kateri izdelajo precej večje dele karoserije kot je bilo doslej običajno v industriji, in jih nato sestavijo skupaj. Zaradi tega je postopek precej hitrejši, odpadejo številni vmesni koraki.

Tesla tovarna proizvodnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Tesla namerava ostati vodilna avtomobilska sila 

Med drugimi ključnimi točkami konference analitiki izpostavljajo Muskovo obljubo, da bo omogočil neodvisen nadzor glede virov kobalta, saj želi končati z govoricami, da Tesla ta naravni element za izdelavo pogonskega sklopa pridobiva s pomočjo otroškega dela.  Prav tako je dal vedeti, da bo dolgo pričakovani cybertruck letos dejansko prišel v serijsko proizvodnjo, naslednje leto pa še roadster, ki je bil kot koncept predstavljen že leta 2017. 

Obrvi je dvignila tudi napoved Muska, da bo Tesla prvič namenil "nekaj" sredstev za klasični marketing, torej oglaševanje. Doslej je namreč podjetje sledilo zelo nekonvencionalnim smernicam delovanja brez pravega oglaševanja. S spremembo na tem področju pa po mnenju nekaterih daje vedeti, da postaja zrela avtomobilska družba, kar naj bi se pokazalo tudi na delniškem trgu.

In še ena zelo pomembna novica s konference: Musk na vsak način ostaja šef Tesle, še posebej zdaj, ko je našel novo vodjo za Twitter.

Delnica Tesle je po srečanju poskočila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.