Avto
30795 ogledov

Umazana dizelska skrivnost Tesle

Tesla polnilnica MatijaJanežič
Opevana Teslina superpolnilnica Harris Ranch, največja za električna vozila na svetu, ima umazano skrivnost. 98 superpolnilcev deloma deluje s pomočjo dizelskega generatorja, čeprav je Elon Musk napovedal, da bo vse Tesline polnilnice poganjala le sončna energija.

Polnilnica Harris Ranch je kultna točka za lastnike električnih tesel. Je ena prvih superpolnilnih postaj za električne avtomobile in je še vedno največja, celo na svetovnem merilu. Polnilna točka je umeščena na izjemno prometno avtocesto I-5 med Los Angelesom in San Franciscom, kjer Tesla poleg velikega števila polnilnih točk ponuja na šesturni vožnji med dvema velikima ameriškima mestoma ponuja tudi dobro hrano in drugo vsebino za krajšanje časa, ko vozniki čakajo, da se bo baterija vozila napolnila.

A ta polnilna postaja ima umazano skrivnost, o kateri se je razpisal raziskovalni novinar Edward Niedermeyer. Odkril in razkril je, da je del postajališča Shellov dizelski generator, ki ob konicah, ko polnilnik ne more pokriti potreb vseh avtomobilov po zeleni energiji iz omrežja, dobavlja potrebno elektriko na dizel. Po mnenju Niedermeyerja je sporno to, da je šef Tesle Elon Musk trdil, da se bodo do leta 2017 njegove polnilne postaje napajale izključno sončno energijo. "Ko nehaš verjeti Musku na besedo," je zapisal Niedemeyer.

Superpolnilnica Tesla | Avtor: EPA EPA

Pri Tesli, ki nima niti svoje službe za odnose z javnostmi, se niso odzvali na vprašanja Niedemeyerja o napajanju napajalnega vozlišča za električna vozila Harris Ranch. To odkritje ni le manjša napaka, temveč postavlja pomembna vprašanja o Teslini predanosti trajnosti in čisti energiji. Medtem ko se svet spopada z nujno potrebo po prehodu s fosilnih goriv, uporaba dizelskega generatorja na vodilni Teslini polnilni postaji sproža pomisleke glede pristnosti Teslinih zelenih pobud. Služi kot oster opomin, da tudi najbolj napredna podjetja niso imuna na protislovja in izzive na poti v trajnostno prihodnost.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 58
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:10 15.september 2023.

    Zanima me pa,kako bodo naredili avione na elektriko,ko smo že tako ekološki.Jaz bom gledal na ekologijo,avioni pa mi bodo srali na glavo,f you

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:49 15.september 2023.

    Poglejte,današnji dizli so čistejši od bencinarjev,to mi je rekel na majster za tehnične preglede,a vlada nas na veliko sili, da kupimo bencinarje,pa bod zdaj pameten

  • Avatar karjola
    karjola 08:44 15.september 2023.

    Dizel je kralj in bo še dolgo.