Avto > Na Štrom
8432 ogledov

Toyota in EV: Dosegli smo tehnološki preboj

Toyotini električni koncepti Toyota
Toyota je na forumu Kenshiki predstavila več podrobnosti o prihajajočih izdelkih in tehnologijah, s katerimi namerava v Evropi doseči ničelne emisije.

Toyota bo do leta 2026 predstavila šest modelov vozil BEV, še bolj pomembna pa je novica o tehnološkem preboju na področju baterij, polnjenja in dosega elektirčnih vozil. Baterijske tehnologije naslednje generacije bodo v vozila začeli vgrajevati po letu 2026.

Andrea Carlucci, podpredsednik družbe Toyota Motor Europe, je na letnem Kenshiki forumu v Bruslju povedal: "Evropski trg je danes zelo raznolik, a naš cilj je 100-odstotno ogljično nevtralnost doseči do leta 2035, torej že čez 12 let. Za to si prizadevamo."

Toyota je na globalni ravni razvila večstranski pristop k ogljični nevtralnosti, ki je skladen z njeno zavezanostjo k zagotavljanju različnih vrst pogonskih sklopov, ki ustrezajo specifičnim potrebam strank, tržnim razmeram in lokalni infrastrukturi v različnih svetovnih regijah. Njen program zajema hibridne, priključne hibridne in baterijske električne sisteme, električne sisteme na gorivne celice, motorje z notranjim zgorevanjem na vodik ter e-goriva.

Toyotini električni koncepti | Avtor: Toyota Toyota

V Evropi bo do leta 2026 njena paleta modelov vključevala šest baterijskih električnih vozil. Poleg modela bZ4X, ki je že v prodaji, in koncepta kompaktnega športnega terenca, ki so ga predstavili na lanskem forumu, je Toyota predstavila še dve vozili, ki bosta razširili ponudbo: koncept mestnega športnega terenca in koncept športnega crossoverja.

Koncept mestnega športnega terenca je že skoraj v fazi proizvodnje in predstavlja model, ki se bo že prihodnje leto pridružil segmentu vozil BEV, za katerega se pričakuje, da bo postal eden največjih tržnih segmentov v Evropi. Vozilo ima pristno obliko športnega terenca in navdih črpa iz uspeha hibridnega električnega modela Toyota yaris cross, ki je najbolje prodajani model v svojem razredu. Poleg možnosti štirikolesnega pogona, ki je ključni element Toyotinih izdelkov, bodo stranke v skladu s svojim proračunom in zahtevami glede dometa lahko izbirale med dvema različicama baterij.

Koncept športnega crossoverja predstavlja alternativo modelom športnih terencev zahvaljujoč posebnemu zadku fastback, s katerim bo stilsko odstopal od ostalih vozil BEV. V Evropi naj bi na trg prišel leta 2025.

Toyotini električni koncepti | Avtor: Toyota Toyota

Baterije naslednje generacije po letu 2026

Tehnologije naslednje generacije, ki jih Toyota razvija za obdobje po letu 2026, bodo spremenile način razvoja, izdelave in uporabe vozil. Z njimi bo mobilnost brez emisij cenovno ugodna in dostopna, kar je skladno z zavezanostjo družbe k zagotavljanju trajnostne mobilnosti za vse, zagotavlja največji proizvajalec vozil na svetu.

Pripravljajo uvedbo vrste novih baterij, prva med njimi bo zmogljiva različica s konvencionalno strukturo, ki naj bi v primerjavi s sedanjo baterijo bZ4X zagotavljala dvakrat večji domet in 20-odstotno znižanje stroškov. 

Temu bo sledila kakovostna in cenovno dostopna baterija, ki bo pripomogla k popularizaciji vozil BEV. Imela bo novo obliko, bipolarno strukturo, kot glavni material pa bo uporabljala cenejši litij-železov fosfat (LFP). S tem naj bi se v primerjavi z bZ4X domet povečal za 20 %, stroški pa zmanjšali za 40 %.

Tretja predstavljena baterija bo osredotočena na visoko zmogljivost z uporabo bipolarne tehnologije in katode z visoko vsebnostjo niklja. Pri uporabi te se pričakujejo še nižji stroški in večji domet.

Andrea Carlucci je v zvezi z napovedjo Toyotinih prvih baterij s trdnim elektrolitom dejal: "Dosegli smo tehnološki preboj, s katerim smo premagali dolgoletni izziv glede vzdržljivosti baterij s trdnim elektrolitom. Trenutno razvijamo metodo za množično proizvodnjo in si prizadevamo za komercializacijo v letih 2027–2028 s proizvodno zmogljivostjo več deset tisoč vozil."

Toyota si že od nekdaj prizadeva, da bi se baterije v le 10 minutah napolnile z 10 na 80 %.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 17:40 27.december 2023.

    Če se spomnem kako ”potegne” njihov CH-R, me še sedaj boli trebuh od smeha!

  • Avatar Suli
    Suli 16:53 27.december 2023.

    Edini nerešljiv problema, ki v doglednem času ne vidi preboja je sprejemljiva cena elektrike🤔