Avto
5981 ogledov

Najhitrejši avto na svetu gre krepko prek 500 km/h!

SSC tuatara Wikimedia
Ameriški serijski avto je dosegel neverjetne cestne hitrosti.

SSC tuatara je pred nekaj dnevi postavil nov svetovni rekord v hitrosti za serijske avtomobile. Na zaprti cesti v zvezni državi Nevada je v eno smer drvel kar 532,7 km/h. Povprečje hitrosti, ki je upoštevalo tudi vožnjo v nasprotno smer, pa je bilo 508,7 km/h, kar je še vedno bistveno nad trenutno uradno veljavnim rekordom iz leta 2017, ko je na isti cesti v Nevadi koenigsegg agera RS drvel s povprečjem obeh voženj 457 km/h.

Vmes se je sicer tudi Bugatti hvalil, da je njegov chiron super sport 300+ dosegel 489 km/h, vendar dosežek ni uradno obveljal kot rekord, saj so merili le eno smer vožnje, prav tako ni šlo za povsem serijski avto.

Za volanom ameriške cestne rakete SSC tuatare je sedel britanski profesionalni dirkač Oliver Webb, ki je bil po rekordni vožnji kar nekoliko razočaran. "Vem, da zmore v boljših pogojih še hitreje. Ko sem se približeval 530 km/h, je v zadnjih petih sekundah pospešila za 30 km/h. Bočni veter nam je preprečil, da bi poiskali skrajno mejo avta."

SSC tuataro poganja 5,9-litrski V8, ki ima ob pogonu na etanol E85 1.290 kilovatov moči (1.750 KM). Ena od pomembnih lastnosti avtomobila je za športni avto razmeroma zelo nizek količnik zračnega upora, le 0,279. Avto tehta 1.250 kilogramov.

Direktor družbe SSC Jarod Shelby je bil nad dosežkom vseeno zelo zadovoljen, saj je znamka po desetletju, ko je rekord za nekaj časa nosil SSC ultimate aero, znova na čelu lestvice najhitrejših serijskih avtov. "Tuatara je trenutno za celo ligo pred ostalimi. Prišli smo zelo blizu teoretičnih številk in neverjetno je, da nam je to uspelo v realnem svetu na javni cesti."

Utegne se zgoditi, da bo tuatarin rekord ostal zapisan v knjigah rekordov še zelo dolgo. Edini resni izzivalec v tem hipu, ki bi lahko dosegal hitrosti prek 500 km/h, je koenigsegg jesko, vendar Švedi svojega novega monstruma uradno še niso testirali. Že pred časom so sicer napovedali, da bo to njihov zadnji poskus izdelave najhitrejšega serijskega avta na svetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zdrej 10:44 20.oktober 2020.

    Še vedno počasnejši kot vlak! :-)

Sorodne novice