Avto
5644 ogledov

Največji prodajalec pri nas prodal že skoraj pol milijona vozil

Danilo Ferjančič Saša Despot
Podjetje Porsche Slovenija praznuje 30. rojstni dan. Ob častitljivem jubileju so razgrnili največje uspehe in najbolj prodajana vozila v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih. Na vrhu je pričakovano en model.

Podjetje Porsche Slovenija v letošnjem obeležuje letu 30. obletnico delovanja. Kot so povedali pri največjem slovenskem uvozniku vozil je številka lepo zaokrožena, a izpostavljajo, da to še ni poseben razlog za zadovoljstvo in ponos, saj se avtomobili in mobilnost hitro spreminjajo. Zato iščejo odgovor na vprašanje, kakšna je ali naj bo vrhunska mobilnost. "Na eni strani se namreč hitro razvijajo mobilnostne in komunikacijske tehnologije, na drugi pa je vse močnejše zavedanje, da odgovori iz preteklosti, ki v svoji brezbrižnosti niso upoštevali občutljivega ravnovesja v okolju, preprosto niso več vzdržni in sprejemljivi. Zato je zelo pomembno razumeti, kaj pojem vrhunske mobilnosti, ki je pravzaprav temeljna obljuba podjetja Porsche Slovenija, pomeni zdaj in kakšen bo njegov pomen v prihodnosti," so zapisali ob jubileju.

Volkswagen golf | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po projekcijah koncerna Volkswagen se bodo električni in tradicionalni avtomobili po prodaji izenačili nekje med letoma 2028 in 2030. Formalni mejnik je postavljen v leto 2035, kar bo čez samo dvanajst let. Pri Porsche Slovenija so prepričani, da se je v Sloveniji že letos zgodil prodajni preskok in električna vozila se bližajo desetim odstotkom avtomobilskega trga. "Podjetje Porsche Slovenija je že pred leti začelo razvijati celovito ponudbo vseh elementov, ki so potrebni, da lahko električna vozila postanejo del pomembne zgodbe in dane zaveze. Seveda ostajamo specialisti za vse avtomobile, ampak dobro vemo, da moramo zdaj v paketu ponuditi tudi vse, kar sodobni voznik, usmerjen v prihodnost, potrebuje. Če smo bili včasih avtomobilska številka ena v Sloveniji, smo zdaj, ko praznujemo tridesetletnico, najinovativnejše podjetje v distribuciji celotnega spektra avtomobilov in vsega, kar sodi zraven. To pa seveda je razlog za zadovoljstvo in ponos."

Škoda enyaq coupe iV | Avtor: Škoda Škoda

Skoraj 74 tisoč golfov

Kot še izpostavljajo pri slovenskem uvozniku za vozila Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, Cupra in Porsche se zavedajo, da jih čakajo ogromne spremembe, ki na glavo postavljajo tudi lastni poslovni model. "Iz »samo« trgovca z vozili smo postali tehnološko napredno podjetje, ki skrbi za celovito mobilnost svojih strank. Razmišljamo drugače in tako tudi delamo. To je prav tako razlog za zadovoljstvo."

Ob 30. obletnici so predstavili tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov. Skupaj s sestrskima podjetjema Porsche Finance Group Slovenia in Porsche Inter Auto ter pooblaščeno trgovsko mrežo organizacija šteje dobrih 2000 sodelavcev. Med njimi je pri Porsche Slovenija že od vsega začetka sedem sodelavcev ter 11 pooblaščenih trgovskih ali servisnih partnerjev. V času od leta 1993 do maja 2023 so v Sloveniji prodali 448.652 novih vozil koncerna Volkswagen. Najbolj prodajan model od leta 1995 do danes je volkswagen golf, slovenskim kupcem so predali 73.643 novih golfov. VW polo, škoda octavia, VW passat, škoda fabia, seat ibiza, audi A4, VW tiguan, VW touran in seat cordoba.Leta 2008 so se prvič zavihteli na prvo mesto med uvozniki na slovenskem trgu. Od leta 2018 naprej so prodali 2.689 električnih avtomobilov. Leta 2014 je Volkswagen prevzel 1. mesto med avtomobilskimi znamkami v Sloveniji.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.