Avto
322 ogledov

Naša policija želi avtomatsko brati registrske tablice

Provida policija radar Saša Despot
Slovenska policija zahteva uvedbo avtomatske prepoznave tablic vozil v prometu.

Policija je pred kratkim predstavila predloge sprememb in dopolnitev zakona o nalogah in pooblastilih policije. Predlog je že vzbudil precej pozornosti, saj so z njim v policiji obudili željo, da bi lahko pri svojem delu uporabljali paralizatorje. Kot primer s prakse so navedli primer, da so morali nekega moškega lani "umirjati" tako, da so mu skušali orožje iz rok izbiti z metlo, na koncu na pa so nanj vrgli mizo.

Zanimiv pa je tudi predlog, da bi zakon dopustil avtomatizirano optično preverjanje registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa. Na policiji navajajo, da takšno preverjanje uporabljajo številne članice EU (iz priložene tabele je razvidno, da tudi Hrvaška), in da se je praksa iz tujine izkazala za zelo koristno.

Policija s tem sistemom brez ustavljanja vozila ugotavlja, če je v registru ukradenih vozil, če ima nameščene ukradene registrske tablice, če je vozilu potekla registracija ali zavarovanje, če je lastnik med iskanimi osebami ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja ...

Pri policiji izpostavljajo, da je Slovenija kot izrazito tranzitna ena izmed držav na poti ukradenih vozil, ki iz Italije potujejo na vzhod v države izven schengna, o čemer pričajo tudi podatki o številnih najdenih ukradenih vozilih. Vse takšne situacije naj bi pomagala odkrivati tehnologija avtomatskega prepoznavanaj tablic.

Samo v avtih, pa še to le za nekaj hipov

Predlog policije za zdaj deluje oprezno glede obsežnosti tovrstnega nadzora. Takšen sistem je namreč mogoče uprabljati tako na statičnih točkah (drogovih) kot z montažo v avtomobilih. Medtem ko prvi neprestano zaznava ves promet na določenem območju, je delovanje vgrajenega v policijski avtomobil omejena zgolj na čas, ko ta avto opravlja naloge na nekem odseku. Naša policija pa za zdaj želi zgolj možnost vgradnje v avtomobile.

Provida | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Še bolj previdno deluje glede morebitnih očitkov, da bi s takšnim nadzorom posegala v zasebnost. Če denimo v Veliki Britaniji sistem prepoznave tablic uporabljajo na zelo obsežen način in podatke hranijo pet let zaradi potreb boja proti terorizmu, veljajo pa lahko tudi kot dokazni material na sodišču, slovenska policija zatrjuje, da bi se podatki sproti brisali.

Če bi sistem, ki deluje ob pomoči kamere, ob primerjanju baz podatkov zaznal vozilo potencialnega kršitelja, bi zgolj opozoril policista, nato pa bi se podatki za vedno zbrisali. Policist bi šele v nadaljnem postopku, denimo da bi zaustavil "locirano" vozilo, ugotavljal, ali gre za dejanske kršitve in tudi to, ali ga vozi lastnik, ki je na kakšnem "prepovedanem" seznamu.

Policija zato zagotavlja, da avtomatsko preverjanje ne bi v ničemer presegalo pooblastil, ki jih imajo že doslej v okviru svojih nalog.

Na Danskem komaj čakajo

Danska je pred kratkim že testirala ta sistem in je trenutno v fazi uvajanja stalnega modela, zato smo jih povprašali po izkušnjah. Thomas Kristensen iz danske policije je za Žurnal24 pojasnil, da so nad testnim obdobjem avtomatskega preverjanja tablic zelo zadovoljni. "Izkazalo se je za zelo uporabno in učinkovito orodje - ne le da smo odkrivali ukradene avte na poti izven države, z njim smo dobili tudi številne avte brez zavarovanja ali z ukradenimi tablicami. Po našem mnenju ima to lahko zelo pozitiven vpliv na prometno varnost. Vse te naloge so takšne narave, da je sicer za odkrivanje potrebnega veliko časa in dela policistov."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Igor Markež 13:44 13.marec 2016.

    pač maš pravi primek ali si pa njihov ostale vse zajebavajo na suho

  • moder 05:21 12.marec 2016.

    Med tem pa mladi izginjajo po Sloveniji,....

  • Skippy 23:12 11.marec 2016.

    Če živiš pošteno, zakaj bi te nekdo moral ves čas preverjati? Ta sistem predpostavlja, da si konstantno kriminalec in te je potrebno ves čas preverjati.