Avto
372 ogledov

Nevarnost toče: Kje lahko ponoči brezplačno parkirate avto?

garažna hiša Saša Despot
Preverili smo, kje lahko danes popoldan in ponoči svoje vozilo parkirate pod streho, da bo varno pred morebitnimi vremenskimi nevšečnostmi. Vrata svojih garažnih hiš, oziroma pokritih parkirišč bodo ponoči odprli nekateri trgovski centri. Vozilo lahko tisti, ki nimajo garaže, na varnem pustijo v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu, Domžalah in Velenju.

Na Arsu opozarjajo, da lahko danes popoldan in zvečer pod vplivom hladne fronte nastanejo krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel, lokalno pa ni izključen tudi pojav toče.

Vozniki, ki stanujejo v blokovskih naselij in tudi drugi, ki nimajo garaž, lahko danes brezplačno svoja vozila parkirajo v številnih garažnih hišah nakupovalnih središč. To bodo omogočili Citypark v Ljubljani, Citycenter v Celju in Europark v Mariboru in dva Mercatorjeva centra v Ljubljani.

Odziv je odličen

Prvi trije centri so ob vremenski napovedi, ki je obetala možnost toče, nalivov, močnega vetra, že lani omogočili parkiranje čez noč. "Odziv je bil odličen. Ljudje z veseljem izkoristijo to možnost," nam je povedala Klavdija Miklavžin Javornik, vodja marketinga v Cityparku Ljubljana in dodala, da so tudi ponoči parkirišča varovana. V nakupovalnem središču v Ljubljani je kapaciteta garažne hiše okoli 1800 parkirnih mest, v Mariboru okoli 1000 in v Celju okoli 800. Gerline Tavčer iz Citycentra Celje je za zurnal24.si povedala, da se tovrstne usluge, ki so jo prvič ponudili lani, poslužujejo predvsem stanovalci bližnjih blokovskih naselij.

Vrata svoje garažne hiše ne odprejo le, ko vremenoslovci razglasijo rdeči alarm, pač pa redno spremljajo vremenske napovedi in se tovrstnih ukrepov poslužujejo tudi ob močnejšem vetru in slabšem vremenu. O tem javnost pravočasno obveščajo preko medijev in svoje Facebook spletne strani, veliko ljudi pa samih pokliče v informacijski center, ali bo garažna hiša ponoči odprta.

Omenjenim trem nakupovalnim središčem se je letos pridružil tudi Mercator. Pri službi za stike z javnostjo pri Mercatorju so nam najprej sporočili, da bosta v noči na četrtek zaradi nevarnosti nalivov in toče odprti parkirna garažna hiša Mercator centra Šiška in parkirna hiša Mercator centra Šmartinska, nato pa so seznam pokritih parkirišč razširili tudi na druga mesta in sicer Mercator center Maribor Tabor 1 in Maribor Pobrežje, Hipermarket Mercator Domžale ter centre Bršljin Novo mesto, Celje, Kranj in Velenje. Vse, ki se bodo v te objekti zatekli pred napovedanimi nalivi in morebitno točo, prosijo za strpnost in solidarnost, ki si ju v podobnih razmerah vsi želimo.

Na vsesplošno akcijo so se odzvali tudi v Merkurju. Iz srede na četrtek bo odprta garaža Merkurjevega centra Ljubljana – Vižmarje.

Mestne občine nimajo posluha

Lani je bila medijsko zelo odmevna poteza zagrebškega župana Milana Bandića, ki je zaradi napovedi slabega vremena z veliko možnostjo toče priporočil, naj javne parkirne hiše odprejo vrata za zaskrbljene lastnike vozil, ki nimajo lastne garaže. Urad za posebne razmere in Zagrebški holding, ki upravlja z javnimi garažami v hrvaški prestolnici, sta organizirala brezplačno parkiranje za meščane v sedmih parkirnih hišah. Akciji so se pridružili tudi trije veliki trgovski centri, ki so dovolili, da ljudje svoje avtomobile čez noč brezplačno pustijo zavarovane pred neurjem.

V slovenskih občinah te prakse ni. Iz Mestne občine Maribor so nam odgovorili, da nimajo v lasti parkirnih hiš, ker so le te v privatni lasti, sporočilo, ki smo ga dobili iz Mestne občine Celje pa je bilo, da takšne prakse pri njih ni, tudi v Kopru o tej možnosti še niso razmišljali. Tudi v Ljubljani smo dobili enak odgovor. Iz javnega podjetja JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o., so pojasnili, da brezplačno parkiranje v primeru toče nikoli ni bilo na voljo, voznikom pa svetujejo, da svoje aktivnosti načrtujejo skladno z vremensko napovedjo in da s svojim ravnanjem ne ogrožajo sebe, svoje lastnine in drugih udeležencev v prometu. Kot najcenejšo možnost parkiranja pod streho navajajo garažno hiša pod Kongresnim trgom.

Komentarjev 14
  • zdrej 14:10 09.julij 2015.

    Delno res, po drugi strani pa če parkiraš ob 22h in greš ob 8h vstran, potem NiNi trgovine odprte. Tak da ja oboje bi rekel. Ti se pa sam odločaš, kaj boš koristil.

  • franjo 06:25 09.julij 2015.

    To ne pomeni,da so trgovci tako prijazni. To gre zato da ti ob tem kupuješ pri njih.Pripelješ avto v garažo in greš v trgovino.Isto narediš ko prideš po avto.Verjetno tepripelje kdo od domačih in tako še pride verjetno ...prikaži več kdo zraven. In tako obstaja verjetnost, da boš zopet šel v trgovino. Saj ne gredo vsi ampak če jih gre od 10 tihpet je to že uspeh.In tako si nenasitni trgovci povečujejo zaslužek. Najraje bi imeliodprto noč in dan. Tako, da tu ne gre za nikakršno dobroto.

  • dragec 20:00 08.julij 2015.

    res, ti imaš vse papirje?