Avto
48 ogledov

Ni vsak sedež dober sedež

Dober otroški sedež naj bo z vrha lestvice glede na varnost, je enostaven za upo Žurnal24 main
Avtosedeži. Le pravilna izbira in uporaba zagotavlja varnost najmlajših.

Leta 2008 je bilo v prometnih nesrečah kot potnik udeleženih 431 otrok, trije so umrli, v 17 primerih pa so policisti ugotovili, da so otroci v trenutku nesreče v avtomobilu sedeli nepravilno. +

Testiranje. Člani nemškega združenja avtomobilistov ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) so tudi letos predstavili rezultate testiranja otroških avtomobilskih sedežev. Najbolje sta jo odnesla sedeža maxi-cosi pebble + familyfix in kiddy energy pro, čeprav nista prejela najvišje možne ocene. Prvi je namenjen otrokom do 13 kilogramov, drugi pa do 18. Skupno so testirali 22 sedežev, od teh pa jih je odlično oceno prejelo kar 14. Najslabše so se uvrstili sedeži casualplay primafix, chicco key 2-3 ultrafix in 1st tri safe+. Pri vseh treh so testi pokazali, da otroka v primeru trčenja ne zavarujejo pred poškodbami. Testiranja ADAC sicer poleg varnosti preverjajo tudi udobje, praktičnost, ceno in kakovost uporabljenih materialov. Rezultate testov lahko preverite tudi na spletni strani združenja Adac.de.
S. Č.

Ozaveščenost staršev pri prevozu otrok v avtomobilih se sicer povečuje, pravijo na policiji. Vseeno so lani v statistiko vpisali kar 1.648 kršitev, povezanih z nepravilnim prevozom otrok.

Od lupinice do jahača
Izbira pravega otroškega sedeža je pomembna tako s stališča varnosti kot udobja otroka. Trg ponuja celo vrsto sedežev, ki so razvrščeni v šest kategorij, odvisno od mase oziroma starosti otroka, za katero so homologirani. Osnovno pravilo je, da se otrok vsaj prvo leto prevaža v t. i. lupinici, sledi prehod na klasični otroški sedež, za starejše otroke do 12 let pa pridejo v poštev t. i. jahači. Namestitev otroških sedežev na prednjem sovoznikovem sedežu strokovnjaki odsvetujejo, če pa že, je potrebno obvezno izklopiti varnostni meh, saj je ta v primeru sprožitve, ki se lahko zgodi že pri rahlih trkih, za otroka smrtno nevaren.

Cena naj ne bo prvo merilo
Cena sedeža pri izbiri ne sme igrati glavne vloge, bolj so pomembne ocene varnosti, enostavnosti uporabe in seveda tudi udobja za otroka. Kriterij, na katerega starši velikokrat pozabljajo, mora biti možnost enostavne demontaže in pranja prevleke, ki je še posebej izpostavljena različnim otroškim madežem.

Stabilno in preprosto
Sam sedež za varen prevoz otroka ni dovolj, pomembno je tudi njegovo pravilno in vestno pritrjevanje in seveda privezovanje malčka. ISOFIX pritrdišča, ki so vgrajena v sedeže večine novejših avtomobilov, omogočajo zelo stabilno pritrditev otroškega sedeža v primerjavi s klasičnim pripenjanjem z varnostnim pasom in enostavno premeščanje med različnimi vozili. Morajo pa biti otroški sedeži ustrezno prilagojeni, kar se pozna na njihovi ceni. Izbira otroških sedežev s pritrdiščem ISOFIX še ni ravno bogata, jih pa imajo v ponudbi vse vodilne znamke.

avtosede%C5%BE | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Proizvajalci ponujajo tudi različno dodatno opremo k sedežem, kot so nosilci za pijačo ali  poličke za igranje, zelo uporabne pa so prevleke za glavo ali celotno telo, ki pomagajo pri prenašanju poletne vročine. Vendar so takšne originalne prevleke iz frotirane tkanine praviloma dokaj drage.

Rabljenih nikar
Pri izbiri dobrega sedeža so v veliko pomoč testi, ki jih občasno opravljajo različna neodvisna združenja, recimo ADAC. Nikar pa se ne poslužujte trga rabljenih sedežev, saj njihova varnost glede na letnico izdelave drastično pada, prav tako pa so bili morda že udeleženi v nesreči in so zato zaradi premikov v konstrukciji nevarni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.