Avto
5706 ogledov

Oglejte si rolls-royce, ki je morda celo najdražji kabriolet na svetu

rolls-royce la rose noire droptail
1/17
Rolls-Royce
Rolls-Royce je predstavil razkošni kabriolet rolls-royce la rose noire droptail, ki se lahko okiti s titulo najdražjega avtomobila na svetu. Izdelali bodo samo štiri primerke, doslej pa prodali enega, za katerega je kupec plačal med 25 in 30 milijonov evrov.

Rolls-Royce je že sam po sebi znamka, ki prodaja drage in razkošne avtomobile, ki so dosegljivi le ozkemu krogu najpremožnejših. Vendar pa so tokrat šli še dlje in predstavili svojo vizijo najbolj popolnega avtomobila, za kateri je treba plačati kar proračun srednjega mesta.

rolls-royce la rose noire droptail | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Rolls-royce la rose noire droptail sicer ni prvi tako razkošni rolls-royce zadnjega časa, saj sta ga prehitela rolls-royce sweptail in rolls-royce boat tail, vendar pa to ne zmanjšuje njegove prestižne vrednosti. To med drugim podpira dejstvo, da si platforme ne deli z drugimi rolls-roycei, ampak so mu namenili popolnoma novo.

Kar pa ne velja za njegov motor. Pod motornim pokrovom se namreč skriva že znani dragulj britanske avtomobilske znamke, z dvema turbinama okrepljeni 6,75-litrski motor V12, ki razvije moč 600 'konjev' in navor 840 njutonmetrov. To je dovolj, da težki avtomobil v petih sekundah pospeši do 100 kilometrov na uro in pospešuje do prisilno omejene največje hitrosti 250 kilometrov na uro.

rolls-royce la rose noire droptail | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Dve leti skrbnega zlaganja

Vendar pa v tem primeru zmogljivosti avtomobila niso tako pomembne kot tisto, kar lahko tudi vidimo. Če bi se za sprednji del in bočno linijo 5,3-metrskega kabrioleta še lahko strinjali, da je podoben sodobnim britanskim limuzinam, je zadaj vse drugače. Zadek je namreč za britansko znamko popolna novost in je skoraj bliže italijanskim športnim avtomobilom.

Izstopa pa predvsem izrazito razkošna notranjost, ki so jo Rolls-Royceovi vešči rokodelci izdelali iz 1603 lesenih panelov, ki so jih skrbno zlagali kar dve leti. V vzorec so vešče vključili motiv vrtnice, prav tako pa tudi integrirali rdeče usnje.

rolls-royce la rose noire droptail | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Osrednji del armaturne plošče pa namesto za dotik občutljivega zaslona predstavlja klasična mehanska ura, ki so jo pri razkošnem urarju Audemarsu Piguetu zdelali tako, da sede v posebno ležišče, iz katerega jo lahko lastnik sname in da na roko. Med posebnosti v opremi avtomobil sicer spada tudi zaboj za šampanjec s kristalnimi kozarci in pladnjem.

Kdo je kupec avtomobila, v skladu s politiko britanske znamke seveda ni javno znano, je pa znano, da si je mati družine bodočega lastnika, za osrednji motiv njegove ureditve izbrala vrtnico "black baccara".

dezurni@styria-media.si

rolls-royce la rose noire droptail | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Komentarjev 2
  • BenX 22:02 16.september 2023.

    Če ma sirena lepi zvok mogoče kupim... 🫣

  • Kondor 21:20 16.september 2023.

    Maska je kot, če bi FAP gledal.