Avto
7029 ogledov

Otrok varen pred trkom, a bo lahko dobil raka

Otroški sedež test ADAC
Na zunaj varni, v resnici pa lahko usodno vplivajo na zdravje otroka.

Pozor, novi otroški sedeži so lahko polni škodljivih snovi. In to ne le tisti z dna cenovne lestvice.

Zadnji test otroških sedežev, ki ga je AMZS opravil skupaj s partnerskimi evropskimi avtoklubi, je dvignil obrvi. Izmed 24 ocenjevanih sedežev jih je namreč kar šest dobilo oceno slabo, pri čemer je bil glavni vzrok za tako slabo oceno cvsebnost prevelikih količin zdravju škodljivih snovi v delih sedežev, ki pridejo v stik z otrokom. 

"Ponudba otroških sedežev je zelo pestra, na trg prihajajo vedno novi izdelki in ponudbi na trgu želimo slediti tudi z aktualnimi informacijami o kakovosti in predvsem varnosti otroških sedežev," je povedal odgovorni urednik AMZS revije Motorevija Blaž Poženel. 

Od običajnih otroških sedežev se sedeži isofix razlikujejo po posebnem zaklopnem Isofix sedeži Avto Za otroški sedež raje več kot manj

V sedežih foppapedretti uniko i-size, jane koos i-sizw + i osnova, jane koos i-size in nachfolger hy5 TT so ugotovili vsebnost naftalina v večjih količinah, kot jih določa predpis o vsebnosti škodljivih snovi v otroških igračah. Naftalin je rakotvoren.

V sedežih graco turn2reach in osann fox so ugotovili vsebnost sredstva za preprečevanje gorenja TCPP – prav tako v večjih količinah, kot je dovoljena v otroških igračah. Gre za snov, ki vpliva na razvoj živčnega sistema.

Na tokratnem testu je bilo 24 avtosedežev. 15 od teh jih je dobilo oceno dobro, tri pa zadovoljivo. Med šesterico, ki jih evropski avtoklubi mladim staršem nikakor ne priporočajo, so: jane koos i-size + iPlatform, jane koos i-Size, nachfolger hy5 TT, osann fox, graco turn2reac in foppapedretti uniko i-size. Slednji je bil edini med grešniki, ki je negativno oceno dobil tudi zaradi zelo slabih varnostnih rezultatov ob trčenju, saj bi otroku povzročil poškodbe. Ostala peterica je bila varnostno dobra, eden izmed modelov celo vrhunski, a so negativno oceno dobili zaradi prevelike koncentracije škodljivih snovi. 

KJE BO NAJBOLJ VAREN? Avto Otroški sedež postaviti levo, desno ali na sredino klopi?

Temeljni nasvet pred nakupom otroškega sedeža? Naj vas ne zavede nekaj evrov nižja cena, saj je ta brezsmiselna, če je sedež med uporabo za otrokovo zdravje škodljiv. Zato preverite neodvisne teste, ki jih ADAC, AMZS, ÖAMTC in drugi klubi redno objavljajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.