Avto
48 ogledov

Pnevmatika z integriranimi spojlerji

Yokohama Yokohama
Proizvajalec pnevmatik Yokohama je pokazal grafične fotografije gume z nameščenimi malimi spojlerji oziroma usmerjevalniki zraka.

Proizvajalci avtomobilov zadnja zelo poudarjajo dizajn platišč, saj je od njihove oblike zelo odvisen tok zraka mimo koles in s tem celotna aerodinamična slika nekega vozila. Poleg platišč pa utegnejo pomembno vlogo pri boljšemu rezanju zraka v prihodnosti nositi tudi pnevmatike, vsaj tako dokazuje koncept Yokohame, ki bo prikazan na skorajšnjem salonu avtomobilov v Tokiu, ki se bo odvijal od konca oktobra dalje.

Koncept japonskega proizvajalca gum ima na zunanji stran bočnega dela pnevmatike več majhnih, tankih "plavuti", ki so ukrivljene v različne smeri. 

Doprinos teh malih usmerjevalcev med vožnjo je po zagotovilih Yokohame v bolj ugodnemu pretoku zraka, kar pomeni manj kotalnega upora in s tem manjšo porabo goriva in seveda izpust emisij. A tu se vloga "plavuti" še ne konča, saj na spodnjem delu kolesa vplivajo na zmanjšanje efekta vzgonskega vetra in na ta način pripomorejo k boljšemu oprijemu. 

Yokohama | Avtor: Yokohama Yokohama
Yokohama | Avtor: Yokohama Yokohama
Simulacije naj bi dokazovale, da Yokohama ne govori v prazno, naj bi dokazovale simulacije, ki jih je opravil superračunalnik, s katerim so si pomagali pri optimalni postavitvi usmerjevalcev. Kdaj bomo serijsko pnevmatiko Yokohame s krilci videli na cesti, je v tem trenutku še prezgodaj napovedovati. 

Na aerodinamiki sicer intenzivno delajo tudi drugi proizvajalci, korejski Hankook je tako denimo pred časom predstavil pnevmatiko s posebej oblikovanim bočnim predelom, ki naj bi omogočal boljši pretok zraka. 

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2