Avto
265 ogledov

Te dni se izvaja intenzivno merjenje hitrosti na cestah

Provida policija radar Saša Despot
Čez dva dni bo potekal vseslovenski maraton hitrosti, že danes pa se je pričela akcija ozaveščanja voznikov in podrobnejšega nadzora nad njihovim početjem na cestah.

Z današnjim dnem se je pričela akcija Hitrost, ki bo trajala do 23. aprila. Njen osnovni namen je opozorilo, da je prav neprilagojena hitrost poglavitni vzrok za nastanek nesreč. 

V lanskem letu je bila prevelika hitrost vzrok za kar 32 odstotkov vseh nesreč s smrtnimi žrtvami na naših cestah. Pri vseh ostalih nesrečah pa je bila hitrost razlog v kar 19 odstotkih trkov. 

"Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč, številu hudo in smrtno poškodovanih. Zato je naša naloga, da stremimo k zmanjšanju povprečnih hitrosti, kar bo posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi hitrosti," poudarja Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa (AVP). 

AVP bo v tokratni akciji skušala prek medijske kampanje in akcij na terenu še posebej nagovarjati mlade voznike, ki so med najpogostejšimi povzročitelji in žrtvami nesreč zaradi hitrosti. 

Čakali vas bodo na 600 lokacijah

Policija pa bo te dni izvajala poostren nadzor nad vozniki, saj bodo pogostejše kontrole z merilniki hitrosti. 

"Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu," so zapisali pri policiji.

V sredo pa se bo naša policija pridružila vseevropsko uslajeni akciji, ko bo v tako imenovanem maratonu hitrosti izvajala meritve po vsej Sloveniji. 

Ta dan bodo vozniki na več kot 600 lokacijah lahko pričakovali nadzor hitrosti. Konkretne lokacije bo mogoče v torek preveriti tudi na spletni strani policije. Tovrstn ukrepi, ki se jim naša policija pridružuje tretje leto zaporedoma, so dali dobre rezultate, saj policisti na dan tako okrepeljenega nadzora zabeležijo zelo malo kršitev hitrosti. 

"Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 odstotkov prekoračitev. Ta podatek potrjuje tudi osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad."

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Boris Odreitz 21:53 17.april 2017.

    dvoumno

  • Avatar gujdek
    gujdek 20:28 17.april 2017.

    Nehajte že enkrat z mantro o skrbi policajev za našo varnost. GLAVNI NAMEN TEH PLENILSKIH AKCIJ JE PLEN. Vse ostalo pa so nianse...

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:17 17.april 2017.

    Policaji si morajo spet nabrati za regres!