Avto
413 ogledov

Porsche cayenne namesto prikolice vlekel najtežje letalo na svetu

Porsche cayenne in Airbus
1/8
Porsche
Porsche cayenne je postavil nenavaden Guinnessov rekord v vleki tovora. Kot prikolico je za seboj vlekel največje potniško letalo na svetu, airbusa A380.

Porsche cayenne je odslej uradno lastnik rekorda za vleko tovora s serijskim avtom. Na prireditvi na letališču Charles de Gaulle v Parizu je cayenne S diesel prevzel vlogo vozila za vleko letal. 

Poganja ga V8 twin turbo motor, ki zmore 283 kW (380 KM), še bolj impresiven podatek pa je glede navora, saj ga je kar 850 Nm. In prav navor je bil bistven, ko so se vsa štiri kolesa zažrla v asfalt in za seboj povlekla kar 285 ton težkega airbusa A380 v lasti Air Franca. 73 metrov dolgo letalo s 516 sedeži je porche cayenne, ki sam tehta dobri dve toni, vlekel 42 metrov daleč. Povsem serijsko vozilo, s klasično vlečno kljuko.

Ampak da ne bi ostalo le pri dizlih, so vleko ponovili še z modelom turbo S (419 kW/570 KM, 800 Nm). Tudi tokrat je šlo brez težav, poroča Auto Express.

Richard Payne, Porschejev tehnik, ki je vozil zmogljiva suva, je dejal: "Ponavadi ne gremo tako daleč do skrajnih meja pri testih naših vozil. Danes pa smo prišli zelo blizu meje."

Prejšnji rekord, ki ga je nissan patrol postavil leta 2013, sta cayenna presegla kar za 170 ton!

VIDEO IMPRESIVNEGA DOSEŽKA:

Komentarjev 1
  • zdrej 09:21 05.maj 2017.

    Dober marketing z zavajanjem. 285 ton se sliši veliko, vendar ta avto nikoli ne more te teže vleči v povprečju situacij, posebej ne, če bi se moral začeti vzpenjati oz da bi bil na poti kaki pragec. Tu je raven ...prikaži večven teren, in avto rabi biti sposoben vleči samo par ton. Čisto po kmečki logiki, če bi bil ravno pravšnji rahel nagib, tako mali, da bi telalo še stalo na mestu in ravno dovolj velik, da bi se letalo začelo samo počasi premikati ob malo pomoči, ga lahko povleče en sam človek. Zato je to kar nekaj. Verjamem da je avto močen, ni pa ta vleka dokaz (vsaj ne v takem članku). To je samo marketinška poteza.