Avto
57 ogledov

Preizkusite več znamk in pogonov

Renault clio RS, Peugeot 208 GTi, Ford fiesta ST Anže Petkovšek
Nasveti avtomobilskega strokovnjaka Andreja Brgleza pred nakupom novega avtomobila, kako se pripraviti na testno vožnjo.

1. Kaj v resnici potrebujete. Domača naloga pred testno vožnjo je pravilna izbira pogonskega agregata. O tem, kaj boste preizkusili na testu, se odločite na podlagi vsakodnevne vožnje, ki jo opravljate. Namen uporabe vozila je pri nakupu vozila zelo pomemben. Če na leto prevozite 10 ali 20 tisoč kilometrov, izračunajte, kje naredite največ kilometrov. Ali je to po mestu, na avtocesti, s primestno vožnjo. Danes je izbira pogonskih agregatov velika, od hibridov in atmosferskih agregatov do turbodizelskih in turbobencinskih agregatov. Izbor skrčite na dva motorja. Razlika med 90- in 120-konjskim dizlom je lahko zelo velika in jo bo na testu opazil tudi voznik z manj izkušnjami. Trgovec naj vam izračuna primerjavo letnih stroškov vzdrževanja za toliko časa, kot nameravate imeti avto v lasti. Prav zato pogon in opremo določite vnaprej in tak avto pri trgovcu rezervirajte za test.

2. Noben avto ni popoln. Pri novem avtomobilu, ki nam je na fotografiji ali cesti všeč, zaradi čustev pogosto spregledamo njegove hibe. Zato je testna vožnja nujna, zanjo pa si vzemite vsaj eno uro. Ne glede na to, ali je prodajalec pri vožnji navzoč ali ne, morate biti sproščeni. S preizkušanjem ne smete hiteti. Sedež in volan si nastavite tako kot pri svojem avtomobilu. S tem vidite, ali vam višina, dolžina in druge nastavitve ustrezajo. Če se le da, je nujno, da se na testu peljete skozi mesto, krožišča, križišča ... Tako spoznate preglednost vozila. Priporočljivo je, da med testom preizkusite bočno parkiranje. Tako vidite, kakšni so mrtvi koti.

3. Ne enačite ga z rabljenim. Pozorni bodite na stvari, ki vas v vašem avtomobilu motijo. Ali je vozilo glasno, ko zapeljete čez bankino ali jašek, ali zatrese karoserijo, ali je mehak pri zavijanju skozi ovinke … Sicer pa ne preizkušajte stvari, kot bi jih pri rabljenih vozilih, kot je zaviranje na polno, da vidite, ali avto zanaša ali ne, ali trese volan. Teh stvari pri novih avtih ne boste našli, zato je treba preverjati udobje, preglednost in lahkotnost rabe. Ne pozabite tudi na upravljanje stikal klime in drugih naprav med vožnjo, da vidite, ali so priročne oziroma ali motijo zbranost.

4. Vsedite se v več različnih. Priporočljivo je, da primerjate vozila dveh ali treh znamk. Če se le da, test opravite še isti dan ali v največ dveh dneh. Večja ko je časovna razlika med enim in drugim testom, slabši so spomini na vožnjo in občutke za volanom. Če je treba, si po testni vožnji zapišite oporne točke, kot so poraba vozila ter tri največje prednosti in slabosti vozila. Tako boste pozneje, ko boste primerjali avtomobile, lažje sprejeli odločitev. Še pomembnejše je, da se vsi testi naredijo po enakem postopku.

Preberite še članek o razlikah med testnimi vožnjami

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.