Avto
176 ogledov

Približuje se spektakel na Gorjancih

Facebook
Gorsko hitrostna dirka na Gorjance praznuje častitljivih 50 let! Ta vikend se bo slovenska in avstrijska dirkaška elita pomerila na legendarni dolenjski progi, sprostitev Covid ukrepov pa bo omogočila tudi obisk gledalcev, ki so nepogrešljivi del te prireditve.

Na Gorjancih, v okolici Novega mesta, so dirkalni motorji zahrumeli prvič že leta 1969, tri leta pozneje pa je dirka dobila tudi svoje mesto v prvenstvu takratne Jugoslavije.

Vladimir Stankovič GHD Avto Slovenec za volanom najzmogljivejšega gorskega dirkalnika

Nekoč skoraj 7 kilometerska proga, čigar cilj je bil prav na najvišji točki Gorjancev, je v preteklem polstoletju postala nekoliko krajša, še vedno je s svojo zahtevno in hitro konfiguracijo izjemen izziv za vsakega dirkača. 

Dušan Djaniš, Aleš Pušnik, Dušan Kermavner, Alojz Pavlič so le nekatere najbolj znane dirkaške zvezde, ki so navduševale v preteklem stoletju, nekoliko pozneje pa so na dolenjskem blesteli še Stojan Pirjevec, Slavko Dekleva, Matjaž Tomlje, Mišel Zupančič in še mnogi drugi. V novejšem času so gledalce navduševali Samo Valant, Igor Dekleva, Milan Bubnič in Vladimir Stankovič, ki bo po odlični prestavi v hrvaškem Skradinu, eden izmed favoritov za najvišja mesta v skupni uvrstitvi.

Avto Slovenski dirkalnik, na katerega so lahko ponosni tudi v Parizu

Razburljiv konec tedna

Po enoletnem (Covid) premoru se ta vikend dirkalniki vračajo na Gorjance. Dirka bo točkovana za prvenstvo Slovenije in Avstrije ter za FIA Prvenstvo central no evropske cone za starodobnike. 

Zmagovalec iz leta 2019 in rekorder proge, Patrik Zajelšnik (Norma M20FC) bo tudi letos glavni favorit za zmago, za preostale stopničke v skupni uvrstitvi pa se bodo potegovali Vladimir Stankovič (Lola B09), Hermann Waldy (Formula Master), Aleksander Zajelšnik (Norma M20F) in Bernhard Gradischnig (Norma M20FC).

sveča pogreb grob Sin fašista Šport Umrl kontroverzni šef Fie: "Trpel je predolgo!"

V borbi za zmago v skupnem seštevku državnega prvenstva je favorti Milan Bubnič (Lancia Delta Integrale), za stopničke se bodo potegovali še Matic Kogej (Mitsubishi Lancer EVOIX), Matevž Čuden (Renault Clio) in Matej Grudnik (Renault Clio).

Avto Stankovič zmagal v Skradinu

Kljub presenetljivo mahjnem številu prijav, dirke se bo udeležilo le 83 dirkačev, ljubitelje avtomobilskega športa čaka razburljiv in pol adrenalina konec tedna. Uradni treningi se bodo začeli v soboto ob 14:00, prva tekmovalna vožnja pa je nasporedu v nedeljo ob 14. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.