Avto
2476 ogledov

Pričakujejo, da bodo vinjete cenejše

vinjeta 2020 Dars
AMZS podpira uvedbo elektronskih vinjet, a ima tudi nekaj predlogov.

Avto-moto zveza Slovenije podpira uvedbo elektronskih vinjet in takšnega sistema nadzora njihove uporabe, ki ne bi omogočal kakršnega koli sledenja vozilom. Takšen način cestninjenja prinaša številne prednosti za upravljavca in uporabnike avtocest. "Z elektronskimi vinjetami bi upravljavcu avtocest odpadel pomemben del stroškov v povezavi z vinjetami, kot so stroški tiska, distribucije in varovanja vinjet, zaradi avtomatizacije bi se pocenil nadzor, ki bi lahko bil tudi učinkovitejši, zato v AMZS pričakujemo nižjo ceno vinjet," meni mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS. "Glede na fleksibilnost, ki jo omogoča elektronska vinjeta, predlagamo, da bi bila za avtomobiliste, poleg obstoječih, na voljo – tako kot za motoriste, tudi polletna vinjeta." Uvedba elektronske vinjete je prijaznejša do okolja in tudi pomemben signal, da je Slovenija naklonjena digitalizaciji. 

Pri tem v AMZS podpirajo uvedbo elektronske vinjete in sistema nadzora njene uporabe, ki ne bi omogočal kakršnega koli sledenja vozilom. "Pred uvedbo elektronskih vinjet je treba vsekakor razmisliti o vseh vidikih avtomatiziranega nadzora, anonimnosti oziroma varovanja podatkov ali izogibanju odgovornosti, saj lahko v primeru vozila brez vinjete pride do podobnih situacij kot pri stacionarnih radarjih, ko se lahko vozniki izogibajo odgovornosti za ugotovljene kršitve," opozarja Kostanjšek.

Treba je razlikovati med elektronsko vinjeto, pri nakupu katere se v informacijski sistem vnese registrska označba vozila, in elektronskim sistem za cestninjenje (tovornih) vozil, kot ga poznamo tudi v Sloveniji, pri katerem se prehod (tovornega) vozila evidentira med vsakima dvema zaporednima avtocestnima priključkoma. 

Avstrija in Madžarska že nekaj let uporabljata elektronsko vinjeto. Madžarska ima sistem cestninjenja digitaliziran, Avstrija p aima kombiniran sistem, kar pomeni, da poleg vinjet v elektronski obliki omogoča tudi nakup običajnih vinjet. "V AMZS smo naklonjeni obema rešitvama. Morda bi bilo za nekatere domače uporabnike slovenskih avtocest in turiste, tudi z vidika evropskih pravil o varstvu pravic potrošnikov, dobrodošlo prehodno obdobje, v katerem bi lahko poleg elektronskih še vedno kupili običajno vinjeto," ocenjuje Kostanjšek. V skladu z evropsko zakonodajo za zaščito pravic potrošnikov je namreč treba kupcu omogočiti, da lahko ta od spletnega nakupa vinjete odstopi v 14 dneh. V Avstriji je od nakupa možno odstopiti tudi z obvestilom, poslanim prek navadne pošte, kar postopek podaljša za dodatne tri dni.

Vinjeta avtocesta Avto Znan je datum, kdaj bomo uvedli e-vinjete!

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.