Avto
28 ogledov

Prvi od treh novih discoveryjev

Land Rover discovery sport
1/20
Land Rover
Prve uradne fotografije razkrivajo novi land rover disovery sport, ki prihaja kot zamenjava za zdajšnji model freelander.

Novinec, ki bo javnosti razkrit na avtosalonu v Parizu, v prodajo pa prihaja januarja prihodnje leto, prinaša povsem nov pristop.

Večji kot freelander

Narejen je na zelo spremenjeni platformi, ki jo uporabljajo za izdelavo freelanderja in range roverja evoque. Novinec je namreč od freelanderja daljši za 91 milimetrov, medosna razdalja pa je raztegnjena za 80 milimetrov. S 1.817 kilogrami je masa zelo podobna, kot pri manjšem freelanderju.

Land Rover discovery sport | Avtor: Land Rover Land Rover
S 459 centimetri dolžine in 2,74 metra medosne razdalje discovery sport uvrščamo med srednje velike športne terence, kar pomeni, da se bo na trgu kosal z uveljavljenima nemškima modeloma audi Q5 in BMW X3.

V avtomobilu je sedem sedežev (konfiguracija 5+2). Potniki v drugi sedežni vrsti sedijo 50 milimetrov višje, kot potnika v prvi vrsti. Druga vrsta sedežev je tudi vzdolžno pomična, in sicer za 160 milimetrov.

Na začetku le 2,2-litrski dizel

V začetku bo na voljo le 2,2-litrski turbodizelski agregat z 140 kilovati moči (187 KM). Kasneje prihodnje leto prihaja ED4-turbo dizelski agregat z emisijami CO2 119 gramov na prevožen kilometer.

Menjalnika bosta šeststopenjski ročni in devetstopenjski samodejni, 2,2-litrski agregat pa bo na voljo le s pogonom na vsa štiri kolesa.

Čez visoko vodo

Land Rover discovery sport | Avtor: Land Rover Land Rover
V opremi bo elektronski terenski sistem Terrain Response, ki preko senzorjev in tipal spremlja vozne razmere, oprijem in konfiguracijo podlage. Sistem lahko glede na različne konfiguracije in zahtevnost terena samodejno optimizira nastavitve vozila in delovanje štirikolesnega pogona. V tovarni zagotavljajo, da lahko prečka vodo do višine 60 centimetrov.

Vozniku bo v pomoč head-up ekran, nov je infontament sistem z 8-palčnim ekranom občutljivim na dotik, sistem zaviranja v sili, ki deluje samodejno med 5 in 80 km/h, sistem za pomoč pri spuščanju po klančini (Hill Descent Control), klima je samodejna dvopodročna, opcijsko je na voljo parkirni asistent, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ...

V Veliki Britaniji bo začetna cena okoli 40 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.