Avto
2108 ogledov

R.I.P., ford focus RS

Ford focus RS Saša Despot
Če so navedbe francoskega portala Caradisiac točne, bo Ford ukinil focus RS.

O ukinitvi najbolj športne in med bencinskimi zasvojenci najbolj zaželene različice forda focusa se je sicer ugibalo že nekaj časa, saj bi Ford z njim težko ustregel novim vse bolj strogim predpisom o izpustih škodljivih snovi, a glede na Caradisiacove navedbe so dokončno odločitev že sprejeli.

Jurij Tepeš Avto Prisedli smo v Tepeševo zverino

Ford focus RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Focus RS Sreča pa taka! Avto Drift način v fordu focus RS so iznašli po naključju

Preveč porabi

Caradisiac navaja, da je zadnji žebelj v krsto focusa RS zabila uredba, po kateri bodo morali avtomobili v ponudbi posamezne znamke povprečno izpuščati 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. To pomani, da lahko povprečna poraba bencinskega dela ponudbe znaša največ 4,1 litra na sto kilometrov za bencinske in 3,6 litra na sto kilometrov za dizelske avtomobile.

Ford focus RS temu nikakor ne bi mogel ustreči, podrl pa bi tudi ravnovesje celotne ponudbe znamke, zato ga preprosto ne bodo ponudili. Enaka usoda je sicer pred časom že doletela najbolj skromni model v Fordovi ponudbi, ka+.

Gymkhana 9 SPEKTAKEL ŠT. 9 Avto Gymkhana 9: Ken Block focusa RS priganjal do meje zmožnega

Ford focus RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ford focus RS Test: focus RS Avto Ford focus RS ali kako v en avto spraviti toliko zveri

Preprosto predrag

Pred časom se je govorilo, da bo Ford focusa RS hibridiziral, kar pomeni, da bi ga opremil z elektromotorjem na zadnji premi, s čimer bi dobil podoben pogonski sklop kot novi volkswagen golf R, a očitno se to ne bo zgodilo. Razlog naj bi bil v tem, da bi bil razvoj takšnega pogonskega sklopa preprosto predrag in ne bi šel v korak s Fordovimi načrti, da v Evropi zmanjša stroške poslovanja.

Junija 2019 je namreč evropski Ford objavil načrte, po katerih bo do konca leta zaprl šest od štiriindvajsetih tovarn in delovno silo zmanjšal za približno dvajset odstotkov. Ukinila naj bi tudi nekatere modele, ki se slabše prodajajo, med katerimi so ka+, C-max in grand C-max, očitno pa tudi ford focus RS. Najbolj športen focus bo torej odslej nosil oznako ST.

Ford focus ST ZA VOLANOM Avto S športnim focusom ST po jadranski magistrali

Ford focus RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • Snežinko 13:29 18.april 2020.

    V praksi ni avtomobila, ki bi imel porabo samo 4.1 litra, niti hibrida, kaj šele klasike. Tele omejitve so totalna bedarija. Se vidi, da so jih pisali ljudje,ki nimajo blage veze o tem. Seveda pa niso nikogar vprašali, če je ...prikaži več to realno doseči...