Avto
1965 ogledov

Rekordna spiralna salta z avtomobilom

1/11
Jaguar
Jaguar je na spektakularen način predstavil svoj povsem novi SUV E-pace. Voznik kaskader Terry Grant je po 160 metrov vožnje s skakalnice z avtomobilom poletel 15,3 metra po zraku, pri tem pa istočasno izvedel spiralo za 270 stopinj okoli svoje osi ter uspešno z avtomobilom pristal na doskočni rampi. S tem se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Jaguar načrtuje, da bo E-pace, ki se velikostno uvršča pod model F-pace, postal najbolj pomemben model v njegovi prodajni ponudbi. Tudi zato so se pri proizvajalcu prestižnih vozil odločili, da v Londonu na prav poseben način predstavijo svoj najmanjši SUV.

Tako se predstavi nov avtomobil

Pri Jaguarju so se odločili, da rekordni skok iz varnostnih razlogov naredijo za "zaprtimi vrati." Vratolomni skok je opravil profesionalni kaskader voznik Terry Grant, ki drži 21 Guinnessovih svetovnih rekordov. Med drugim je že ob predstavitvi večjega F-paca na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2015 zapeljali na pravcati 360-stopinjski luping krog, ki je ponazarjal številko 80 ob okrogli obletnici znamke. Steza je bila na najvišji točki 19,08 metra oddaljena od tal

Pri Jaguarju so pojasnili, da so skok predhodno podrobno analizirali in simulirali s pomočjo računalnika. S pomočjo računalnika so izračunali točno hitrost in izdelavo skakalnice, da bi jim uspel obraz za 270 stopinj okoli svoje osi. Rekordni skok je bil dosežen na ogromnem razstavišču ExCel v Londonu, kjer so lahko postavili 160-metrov dolgo stezo, da je vozilo pridobilo dovolj velik pospešek za uspešen skok. Na Granta je med skokom delovala gravitacijska teža 5,5-G.

Grant je po uspešno izvedenem skoku povedal: "Kot je znano meni, česa takega doslej ni naredil še nihče s serijskim avtomobilom. To je bila moja želja že od otroštva."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.