Avto
2497 ogledov

Revolucionarni beton varuje pred poledico

Poledica Profimedia
Ameriški raziskovalci so razvili novo vrsto betona, zaradi katerega bi lahko bil promet v hladnih dneh precej bolj varen.

Beton, ki so ga razvili v ZDA, se namreč pri nizkih temperaturah samodejno greje ter na svoji površini topi led in sneg. Na ta način lahko prepreči predvsem zdrse, do katerih pride zaradi poledice.

Samogretje betona, ki so ga razvili raziskovalci na Univerzi Drexel v Philadelphiji, zagotavlja nizkotemperaturni tekoči parafin. Material s strukturo voska, ki ga označujejo tudi kot shranjevalnik latentne toplote, namreč med prehodom s tekočega v trdno stanje oddaja toploto.

beton, ki se sam greje | Avtor: Drexel University Drexel University

Raziskovalci so novo vrsto betona v realnih okoliščinah preskušali od leta 2021 in ugotovili, da lahko celo pri temperaturah pod Celzijevo ničlo do deset ur vzdržuje temperaturo med 5,6 in 12,8 stopinje Celzija. To pomeni, da bi lahko cestišča in pločniki ostali tudi v hladnih zimskih nočeh dovolj topli, da bi preprečili nastanek nevarne poledice.

Novi beton ima tudi dodatni namen. Kombinacija nizkih temperatur in soli, s katerimi cestarji potresajo ceste, namreč slabo deluje na trajnost konvencionalnega betona, saj ta postane krhek. Raziskovalci upajo, da bodo na ta način podaljšali tudi življenjsko dobo betona.

Po drugi strani pa je ravno dolgotrajni obstoj tudi težava nove vrste betona. Med dolgimi obdobji mraza in v snežnih zametih namreč tudi novi beton izgubi svojo sposobnost gretja in v tem primeru je tudi potrebno soljenje cestišča. To pomeni, da bo potrebnih še veliko raziskav, preden bo novi beton zares pripravljen na uporabo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:37 28.marec 2024.

    To ni novost. Jaz imam na dvorišču talno ogrevanje. Samo vklopim in sneg se sproti tali.