Avto
423 ogledov

Rimac udaril še s superkolesom

Rimac Greyp električno kolo Greyp
Slovenci se radi ponašamo kot narod kolesarjev, medtem ko tega za Hrvate ne bi mogli trditi. A ravno na Hrvaškem je nastalo kolo, ki bi moralo odpreti čeljusti tudi tostran Kolpe.

Hrvaški Rimac Automobili je po svojem ultra zmogljivem in ultra dragem električnem superšportniku udaril znova in tokrat svoje izdelke približal "raji".

Pred dnevi je tako predstavil električno kolo greyp G12, ki zmore 65 km/h (po ravnini, jasno), hkrati pa je polno "vesoljske" tehnologije. 

Greyp G12 ima ogrodje narejeno iz ogljikovih vlaken, poleg pedal pa ga poganja še 12 kilovatni elektromotor, ki mu "sok" zagotavlja 1,3 kWh akumulator. Kolo naj bi bilo sposobno brez kapljice znoja peljati kar 120 kilometrov daleč, pri tem pa pomaga tudi regeneracija zavorne energije z zavornih diskov, avtorji pravijo v sporočilu za javnost.

Kolo je posebno tudi zaradi upravljanja, saj uporablja tehnologijo prepoznavanja prstnih odtisov. Zapomni si lahko po pet prstov do 50 oseb, pri tem pa je mogoče s pritiskom posameznega prsta aktivirati kolo in spremeniti režim vožnje. Tako recimo pritisk s kazalcem sproži eko-režim, pri katerem kolo ne bo preseglo 25 km/h, kolikor je omejitev na kolesarskih stezah. Pritisk s sredincem in že bo kolo sprostilo vso svojo moč. Vsi podatki o delovanju kolesa se prikazujejo na petpalčnem zaslonu.

O ceni so pri hrvaški družbi še bolj skrivnostni, pripravljeni so bili izdati le, da se bo začetna gibala pri 6.000 evrih, a ni jasno, kaj bo takšno kolo glede opreme premoglo. Prve dobave "beta" koles bodo stekle oktobra.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.