Avto
17610 ogledov

S 1. januarjem velika sprememba na avstrijskih avtocestah

Avstrijska vinjeta Profimedias
Avstrija uvaja dnevno vinjeto, potrjena je tudi njena cena. Po novem je mogoče kupiti tudi digitalno vinjeto.

S 1. januarjem bo za uporabo avstrijskih avtocest mogoče kupiti enodnevno vinjeto. Stala bo 8,60 evra. Glede na to, da bo za desetdnevno vinjeto treba odšteti 11,50 evra, se v primeru, da se v Slovenijo ne boste vračali isti dan, nakup enodnevne vinjete ne bo splačal. 

Z novim letom se spreminjajo tudi cene večine preostalih vinjet. Že prej omenjena desetdnevna vinjeta, ki trenutno stane 9,90 evra, bo po novem stala 11,50 evra. Cenejša bo dvomesečna vinjeta, ki trenutno stane 29 evrov, po novem pa bo stala 28,90 evra. Cena letne vinjete ostaja nespremenjena, in sicer 96,40 evra. 

Vinjete za uporabo avstrijskih avtocest je mogoče kupiti tudi v digitalni obliki. Na voljo so vse štiri vrste vinjet. V elektronski sistem se bo zabeležila registrska številka avtomobila, ki se nato avtomatsko preverja. 

V nekaterih primerih bo lahko voznik vinjeto prenesel na drug avtomobil, za kar je sicer po ceniku Asfinaga treba odšteti 18 evrov. Eden od primerov, v katerih bo po začetku veljavnosti vinjete mogoče prenesti vinjeto na drugo vozilo, je tudi zamenjava dosedanjega vozila za električno ali vodikovo vozilo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • leonardo 16:44 28.november 2023.

    To vsekakor ni tako neumno. Za trikrat do štirikrat letno ko uporabljam AC se vozim po ovinkih.

  • rd2dmk2 09:59 28.november 2023.

    no ja draga tale avstrijska letna vinjeta za njihove AC v primerjavi s slovensko pri kateri dobiš še zraven brezplačno pariranje na vseh slovenskih AC v neomejeni količini.