Avto
451 ogledov

Še vedno lahko kupite novo lada nivo

Lada niva Shutterstock
Legenda. Niva na trgu pod različnimi imeni vztraja že od leta 1976, še danes pa je pojem zmogljivega “hard-core” terenca.

Stalni štirikolesni pogon, tri mehanske zapore diferenciala, reduktor, ozek kolotek, kratki previsi in 23,5-centimetrska oddaljenost ji omogočajo “plezalne” sposobnosti, ki jim je težko parirati.

Prepleza vse, celo birokracijo

Sodobne nive z 1,7-litrskim bencinarjem (euro 5) ostajajo požrešne. Kljub nedoseganju standardov za varnost ji prodajo v EU omogočajo luknje v zakonih. Na voljo je v štirih barvah.

Pri Kreativnih najemih stane od 12.800 evrov naprej. Zanimanje za nakup še vedno obstaja, saj je za takšno ceno res težko najti zmogljivejšega terenca. A se na drugi strani kupcu postavlja na pot nekaj preprek drugačne vrste. Tako bi denimo kupec moral vzeti v zakup težave pri uveljavljanju garancijskih pogojev ter pooblaščenega servisiranja, saj pooblaščenega zastopnika za to znamko pri nas ni, pravijo pri Kreativnih namenih.

Zakaj pa ne rabljene?

Urednik Avto Nasvetov, specializirane spletne avtomobilistične strani za rabljena vozila Tom Pleskovič o nakupu rabljene lade nive pravi: "lada niva je izredno dobro in robustno terensko vozilo, ki zaradi kombinacije odličnega 4 x 4 pogona, lahke karoserije in relativno ozkega koloteka kljubuje izredno zahtevnim terenom in za seboj pusti marsikatero vozilo drugih renomiranih znamk. Za dotično vozilo se bodo odločali specifični kupci saj poleg odličnih terenskih zmogljivosti ne ponuja veliko udobja varnosti in naprednosti.  Pri rabljenih nivah bodite še posebej pozorni na rjo, ki se pojavlja praktično povsod, iztrošene ležaje pogonskega sklopa in puščanje olja tako motornega, menjalniškega kot tistega v diferencialnih prenosih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.