Avto
33 ogledov

Šest vzrokov za prometne zastoje

Ljubljana 19.09.2012 prometni zastoj na dunajski cesti proti obvoznici v Ljublja Saša Despot
Ameriški internetni portal Autoguide (www.autoguide.com) je objavil izsledke raziskave, ki razkrivajo, kateri dejavniki najpogosteje vplivajo na prometne zastoje.

Na ameriškem uradu za transport so analizirali vzroke nastankov prometnih zastojev v ZDA. Rezultati razkrivajo, da kar 40 odstotkov zastojev nastane zaradi "ozkih grl." To je mesto, kjer se združuti dva vozna pasova ali pa del vozišča, ki je bil projektiran za pretok manjšega števila vozil. Drugi najpogostejši vzrok za zastoje so prometne nesreče in okvare vozil.

Slabo vreme, množični dogodki, ...

Omenjeni vzroki povzročijo polovico vseh prometnih zastojev. Tretji najbolj pogost dejavnik so slabe vremenske razmere (sneg, dež, megla, poledica, ...), ki povzročajo 15 odstotkov vseh zastojev, za desetino zastojev so kriva cestna dela.

Vozniki imajo pogosto občutek, da zastoji v mestih nastajajo zaradi slabo projektirane mreže semaforjev in imajo prav. Prav to naj bi bilo krivo za desetino vseh prometnih zastojev. Kot zadnji, šesti faktor prometnih nesreč raziskovalci izpostavljajo izredni dogodki, kot so športni, kulturni in drugi večji dogodki.

Raziskovalci vsem, ki se znajdejo v prometnih konicah svetujejo, da sprejmejo to dejstvo in ohranijo mirne živce. Po tem, ko se prebijete skozi gnečo ne hitite, saj lahko s tem ogrozite sebe in druge udeležence v prometu.

Komentarjev 1
  • wolfyy 19:38 05.januar 2014.

    "Vozniki imajo pogosto občutek, da zastoji v mestih nastajajo zaradi slabo projektirane mreže semaforjev in imajo prav. "kar nikakor ne drži pri nas. pri nas zastoji nastanejo, ker gredo ljudje v sredino križišča, čeprav ga niso sposobni zapustit.