Avto
790 ogledov

Škoda karoq je nasledil yetija

Škoda karoq
1/9
Škoda
Pri Škodi so uradno razkrili naslednika yetija in ga poimenovali karoq. SUV je v Škodini modelni paleti uvrščen pod model kodiaq, z njim pa želijo Čehi loviti nadaljnje rekorde v prodaji.

Karoq, ime so poiskali na Alaski in izhaja iz dveh besed "Kaa'Roq," kar pomeni avto in puščica v izrazu indijanskega plemena Alutiiq, sledi oblikovalskemu slogu začetem pri Kodiaqu. 

Sprednji del je zasnovan tridimenzionalno. Mreža hladilnika, ki je obroblja kromirana letev, je sestavljena iz navpičnih dvojnih lamel in tvori trapezast profil, kot je to značilno za Škodine SUV-je. Za dizajn žarometov so navdih našli v bogati tradiciji češke steklarske umetnosti. Podobo luči ustvarjajo kristalni brusi celostnih LED-žarometov in osemtočkovne "trepalnice". V LED-tehnologiji so realizirane tudi zadnje in zavorne luči ter zadnje meglenke. Oblikovna zasnova narekuje nizke, klinaste zadnje luči, ki imajo za Škodo značilno obliko črke C.

Večji od yetija

Kompaktni SUV meri 4.382 milimetrov v dolžino, 1.841 milimetrov v širino in 1.605 milimetrov v višino. Medosna razdalja meri 2.638 milimetrov (pri izvedbi s štirikolesnim pogonom 2.630 milimetrov), kar je toliko kot pri Seatovi ateci, kar ni čudno, saj si modela delita arhitekturo koncerna Volkswagen MQB. Prostornina prtljažnika je 521 litrov, če je zadnja sedežna klop v pokončnem položaju. Če pa zadnjo klop podrete, se kapaciteta prtljažnika poveča na 1.630 litrov.

Škoda karoq | Avtor: Škoda Škoda

V kombinaciji z opcijskimi zadnjimi sedeži VarioFlex je prtljažni prostor prilagodljiv, tako da njegova prostornina znaša med 479 in 588 litri. Sistem VarioFlex pomeni tri ločene zadnje sedeže, ki jih je mogoče posamično nastavljati ali odstraniti iz vozila – prtljažna prostornina kompaktnega SUV-ja se tako lahko poveča na 1.810 litrov.

Do 9,2-palčni zaslon na dotik

Armaturna plošča je razdeljena na širši zgornji in ožji spodnji del, izpostavljeni so navpični elementi, na primer štiri velike prezračevalne šobe, od katerih srednji dve obdajata osrednji zaslon (meri lahko do velikosti 9,2 palca), so nameščene navpično. Ob zgornjem robu štirih dekorativnih letev v vratih so speljani izjemno ozki svetlobni pasovi, ki se nadaljujejo na armaturni plošči. Voznik lahko uravnava svetlost osvetlitve, ki jo je mogoče nastavljati v desetih različnih barvah. 

S področja povezljivosti je na voljo WiFi povezava, sistemi Apple CarPlay in Android Auto kot tudi brezžično polnjenje telefona. Varnostni sistemi vključujejo opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu, asistent za prometne zastoje in sistem na opozarjanje in zaviranje v kritičnih situacijah, vključno z zaznavo pešcev. 

V motorni paleti bosta dva bencinska in dva dizelska motorja s prostornino od 1,0 do 2,0 litra. 1,5-litrski motor je opremljen z možnostjo izklopa valjev. Na voljo bo tudi štirikolesni pogon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.