Avto
7544 ogledov

Škoda s prvo sliko najavila novega superba in kodiaqa

PRIMA test C-SUV, november 2022 , škoda karoq PRIMA
Škoda Auto je ponudila prvi vpogled v naslednika modela superb (limuzine in karavanske izvedbe combi) in SUV-ja – kodiaqa.

V okviru dogodka Let's Explore je češki proizvajalec avtomobilov objavil prve uradne slike silhuet vozil iz novih generacij. Svetovni premieri sledita letos jeseni. Oba avtomobila bosta opremljena s sodobnimi, učinkovitimi bencinskimi in dizelskimi motorji, na voljo pa bodo tudi priključni in blagi hibridi.

Škoda superb | Avtor: Škoda Škoda

Predsednik uprave družbe Škoda Auto Klaus Zellmer je povedal: "Superb in kodiaq sta dva pomembna temelja Škodine modelske serije, prav zato je za nas tako izjemno, da bomo novi generaciji obeh modelskih serij predstavili letos jeseni. Superb je prestižni model našega portfelja vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem in bo še naprej, tudi v svoji četrti generaciji postavljal standarde na področjih udobja in prostornosti tako v limuzinski kot v karavanski izvedbi. Z drugo generacijo kodiaqa bomo varnost, tehnologije in vsestranskost dvignili na novo raven. Še naprej ponujamo najboljše iz obeh svetov in nudimo vse, kar potrebujejo naši kupci, zato bosta oba modela na voljo tudi kot priključni in blagi hibrid."

Škoda superb | Avtor: Škoda Škoda

Poleg nove zunanjosti bosta oba modela opremljena z novimi funkcijami, izboljšanimi tehnologijami in popolnoma prenovljeno notranjostjo. Četrta generacija superba bo nastajala v tovarni koncerna Volkswagen v Bratislavi na Slovaškem. Nova generacija modela kodiaq pa bo izdelana v Škodini tovarni v Kvasinyju na Češkem, kjer nastaja že njegov predhodnik.

Tri generacije superba in ena kodiaqa

Ime superb je bilo predhodno uporabljeno že v 30. letih 20. stoletja za Škodin najvišji luksuzni avtomobil. Med letoma 2001 in 2008 je bilo prodanih skoraj 137.000 primerkov iz prve sodobne generacije modela, hkrati pa je bil to prvi Škodin model, ki je predstavil napredne tehnične rešitve, kot so na primer biksenonski žarometi, avtomatski menjalnik tiptronic in funkcija coming home. Druga generacija je bila predstavljena leta 2008 in je bila prva, pri kateri so kupci imeli možnost izbire štirikolesnega pogona. Karavanska izvedba superb combi, predstavljena leta 2009, pa je spodbudila še večje povpraševanje. Skupno je druga generacija Superba zabeležila 618.000 predaj vozil kupcem. Tretja generacija, ki je bila predstavljena februarja 2015, je v obeh karoserijskih različicah nudila več prostora tako za potnike kot za prtljago. Bila je tudi bolj varčna, izpusti so bili nižji, prinesla pa je tudi nove inovativne asistenčne sisteme za dodatno varnost. Prestižni model je bil ponovno prenovljen leta 2019, ko je Superb iV postal prvi Škodin priključnohibridni model. Doslej je bilo kupcem predanih 777.000 primerkov tretje generacije superba.

Škoda kodiaq | Avtor: Škoda Škoda

Kodiaq, ki je bil uveden leta 2016 kot vodilni model v Škodini uspešni kampanji SUV-jev, se je do danes prodal v več kot 740.000 primerkih. Model, ki je opcijsko na voljo s sedmimi sedeži, je v Škodino paleto vozil SUV vnesel kristalast oblikovalski slog. Leta 2018 se mu je pridružil še športni kodiaq RS, medtem ko je bila celotna modelska serija prenovljena leta 2021.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.