Avto
12514 ogledov

Slabi časi za Teslo, Elon Musk obrača ploščo

Tesla model 3 Saša Despot Tesla model 3
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem četrtletju zabeležil krepak padec v prodaji. In to kljub nižanju cen svojih modelov. Šef Tesle Elon Musk je spremenil načrte o poceni avtomobilu, hkrati pa zdaj veliko stavi na robotaksije, s katerimi želi močno spremeniti javni promet.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 8,5-odstotni medletni padec prodaje avtomobilov. Gre za prvi četrtletni padec v skoraj štirih letih, kar je znak, da učinki znižanja cen pojemajo, podjetje pa se vse bolj spopada z naraščajočo konkurenco, poročajo tuje tiskovne agencije.

Električni avto  proizvodnja tovarna izdelava Tesla | Avtor: Profimedia Profimedia

Avtomobilski velikan je v letošnjem prvem četrtletju prodal 386.810 avtomobilov, kar je 8,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Glede na zadnje četrtletje lani je prodaja padla za 20,2 odstotka. Po poročanju tujih agencij so rezultati odraz šibkega povpraševanja na kitajskem trgu, kjer se podjetje sooča z ostro konkurenco domačih proizvajalcev električnih avtomobilov.

O slabših rezultatih prodaje avtomobilov v prvem letošnjem četrtletju je poročal tudi BYD. Skupno je prodal 300.114 vozil, kar je 43 odstotkov manj kot v zadnjem četrtletju 2023. Glede na isto četrtletje lani je medtem beležil 13,4-odstotno rast.

Tesla model 3 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tesla s slabim prodajnim rezultatom

Čeprav so analitiki pričakovali težko prvo četrtletje, saj je Tesla domnevno zmanjšala proizvodnjo na Kitajskem, pa so jih objavljeni rezultati močno presenetili. "Pričakovali smo slabo prvo četrtletje, ampak to je pa popolna katastrofa. Na to gledamo kot na prelomni trenutek v zgodbi o Tesli za Elona Muska, da to obrne. V nasprotnem primeru bi lahko očitno bili pred nami temnejši dnevi," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik Dan Ives.

Musk kljub slabim rezultatom razmišlja v prihodnost, saj meni, da je prihodnost v "robotaksijih". Avtonomne taksije je prvič napovedal že pred 10 leti. Musk je zdaj objavil datum, ko bo robotaksi predstavljen. Omenja se datum 8. avgust.

Elon Musk | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je Tesla preklicala svoje načrte o poceni električnem avtomobilu. Namesto tega je izvršni direktor Elon Musk pohitel z napovedjo, da namerava Tesla zdaj avgusta predstaviti svoj robotaksi brez voznika. Vstopni cenovni model s ceno okoli 25.000 dolarjev bi moral glede na predhodne obljube prvič zapeljati s proizvodne linije v tovarni v Austinu v Teksasu konec leta 2025. Avto naj bi prav tako izdelovali na proizvodnih trakovih Tesla v Grünheideju pri Berlinu. Tako je napovedal Musk.

Nekdanji uslužbenec Tesle Farzad Mesbahi, je po objavi na X-u zapisal: "Moja napoved: Robotaksi bo ubil javni prevoz." Elon Musk je objavo komentiral z eno samo besedo: "Da." Od leta 2014 je Musk večkrat govoril o ogromni mreži samovozečih avtomobilov Tesla. Ena od milijarderjevih zamisli je bila, da bi lahko lastniki svoja vozila dali na razpolago drugim potnikom, ko jih ne bodo potrebovali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 21:41 12.april 2024.

    Sedaj bo Biden uvedel prepoved uvoza kitajskih avtomobilov kot protiukrep..Kako bodo pa odplačevali ogromen finančnem primankljaj v trgovaju z kitajci bo vprašanje za naslednika v Beli hiši..

  • Gandolf 11:53 12.april 2024.

    Naj crkne Žid!.Krvave roke ima on in njegova sekta.

  • Toma 10:34 12.april 2024.

    Utopični pametnjakovič!