Avto
109 ogledov

Slovenec, ki skače v šovu Masters of Dirt

Aleš Rozman
1/5
Masters of Dirt
Trening in trezna glava. To sta za Aleša Rozmana osnovi za uspehe, ki jih dosega. Je namreč edini Slovenec v svetovno znanem šovu Masters of Dirt, ki bo v ponedeljek gostoval v Ljubljani.

Mednarodna ekipa Masters of Dirt, ki navdušuje z vratolomnimi skoki v družbi lepih deklet in atraktivnih efektov, se že tretjič vrača v Slovenijo.

V ponedeljek, 1. 4., bodo nastopili v dvorani Stožice, tokratni šov pa bo nekaj posebnega, saj bo v njem prvič pred domačim občinstvom nastopil priznani slovenski ljubitelj adrenalina Aleš Rozman. Ob tej priložnosti je za Žurnal zaupal nekaj skrivnosti svojega početja.

Ali prvič nastopate pred ljubljanskim občinstvom?

Drži. V dvorani Stožice sploh še nisem bil, niti kot obiskovalec, kaj šele nastopajoč.

Ste del šova. Ali z vsemi mojstri dirkanja potujete po vsem svetu?

To je moj poklic. Ukvarjam se s tem športom, v katerem nastopamo po vsej Evropi in tudi čez lužo.

S katerimi vozili nastopate?

Skačem s štirikolesnikom, pozimi pa tudi z motornimi sanmi. Na šovu v Stožicah se bo videlo vse, od motorjev do štirikolesnikov – vse, na čemer se da leteti.

Ste kaskader, umetnik ali športnik? Za kaj se imate?

Zagotovo športnik in ne kaskader, ker so to tisti, ki naredijo nekaj nevarnega in upajo, da jim bo uspelo.

Pri nas zelo veliko treniramo, treba je razmišljati s trezno glavo. Ko mi med učenjem nekega trika ne gre, raje počakam en dan in naslednji dan vnovič poskusim.

Kako Slovenci poznajo ta šport?

Pri nas je Masters of Dirt prepoznaven, še posebno med mladino. Veliko ljudi ve za ta organizirani šov. Gre za dvourni adrenalinski program, podkrepljen s pirotehničnimi sredstvi, vročimi dekleti in didžeji.

Kako visoko skačete?

Od odskočne klančine do doskočišča je okoli 22 metrov, v višino pa skočimo približno deset metrov.

Katere trike ste pripravili za šov v Ljubljani?

Za vsak šov pripravim nekaj novega. Pokazal bom svoje najboljše trike, število pa bo odvisno od programa. Zagotovo bodo to najbolj zanimivi in spektakularni skoki.

Ste edini Slovenec, ki nastopa na Masters of Dirt?

Edini. In sploh edini, ki se s tem ukvarja v Sloveniji. Številni so poskušali, a hitro obupali. Prehitro so hoteli postati dobri in izvajati najtežje trike, a to na hitro ne gre. Sam veliko treniram. Imam celo svoje mobilne klančine in doskočišča na tovornjaku, da lahko hitro postavim poligon.

V Sloveniji opažam porast takih šovov in s temi objekti je lažje, saj je prevoz objektov za skoke iz tujine zelo drag. Manjka pa še nekaj medijske prepoznavnosti.

So športniki, ki se s tem ukvarjajo v tujini, zvezdniki?

Res je, da so ta šport in takšne šove izumili Američani, ampak Evropejci za njimi ne zaostajamo. So zvezde.

Pred tremi leti ste z motorjem skočili s strehe trgovskega centra. Lahko kaj podobnega pričakujemo tudi v prihodnosti?

Za ta skok lahko rečem, da je bil kaskaderski podvig. Dokler ne poskusiš, ne veš, kako bo. Na strehi smo sestavili rampo, z vrha katere je bilo 16 metrov globinske razlike do tal, kjer je bila zračna blazina, skočil pa sem še osem metrov v zrak. Dejansko sem skočil dol, ne da bi videl, kam bom padel. Vedno sem pripravljen na takšne podvige, če jih je le mogoče varno izpeljati. Pripravljamo tudi skok, povezan z akrobatskim letalom, ampak je o tem še nekoliko prezgodaj govoriti.

Komentarjev 1
  • kapuhs 12:51 30.marec 2013.

    "Zagotovo športnik in ne kaskader, ker so to tisti, ki naredijo nekaj nevarnega in upajo, da jim bo uspelo." Ajoj brate, pa samo kaskaderji gredo v element, če so 100% ziher da jim uspe... Nevem kaj teb dela v tintari, ampak gladek nisi.