Avto
1201 ogledov

Šokantno razkritje: Avtomobili so bolj umazani od stranišč

voznik voznica vožnja rokavice Profimedia
Raziskave so pokazale, da se v kabini vozila skrivajo kolonije bakterij.

Čeprav se lahko zdi, da je kabina vozila razmeroma čista, pa so britanski strokovnjaki razkrili, česa v avtomobilu s prostim očesom ne boste videli. Gre za svet bakterij, od katerih nekatere lahko povzročijo tudi obisk zdravnika.

Družba Scrap Car Comparison je v Združenem kraljestvu izvedla raziskavo, ki je vključevala odvzem vzorca iz dveh stranišč in petih vozil. Izkazalo se je, da je vsako od testiranih vozil vsebovalo fekalne bakterije.

Parkiranje, avto, voznica, vožnja PROMO Uporabno Kakšen je vaš odnos do parkiranja?

Nekoliko presenetljivo je bila največja koncentracija fekalnih bakterij ugotovljena v prtljažniku, v katerem pogosto prevažamo hrano, ki jo nato odlagamo na kuhinjsko delovno površino.

Alergija in vožnja kihanje prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia

Ford focus in radarski tempomat Avto Katere sisteme vozniki najpogosteje izklopijo?

Fekalne bakterije so se v precejšnji meri naselile na voznikovem sedežu.

Zlata, srebrna in bronasta kolajna za umazanijo

Zlato kolajno za najbolj umazano mesto v avtomobilu dobi prtljažnik, saj so tam našli 1425 bakterij. Srebrno kolajno so podelili voznikovemu sedežu (649 bakterij), bronasto pa prestavni ročici (407 bakterij). Sledita zadnji sedež (323 bakterij) in nadzorna plošča (317 bakterij).

mercedes GLA, mercedes-benz GLA, mercedes-AMG GLA, daimler Neverjetno Avto Neverjetno, katera avtomobilska znamka ima najmlajše kupce

Eden najčistejših delov avtomobila je volan, kar je presenetljivo, saj se vozniki volana dotikajo oziroma držijo z rokami. Znanstveniki menijo, da je to mogoče razložiti zaradi povečane uporabe razkužil za roke med pandemijo koronavirusa.

Pijani voznik alkohol vožnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Majhen raziskovalni vzorec je pokazal, da imajo starejša vozila več bakterij kot novejša. Prav vsako od raziskanih vozil je vsebovalo bistveno večjo skupno količino bakterij kot vzorčeno stranišče.

Avtor študije, dr. Jonathan Cox, je pojasnil: "Vzorčeni avtomobili so bili zelo kontaminirani, in to ne le z bakterijami, ki bi jih pričakovali v vozilu, na primer s stafilokoki (znanstveno ime Staphylococcus), ki so rod grampozitivnih, negibljivih in nesporogenih aerobnih ali fakultativno anaerobnih kokov (okroglih bakterij) v grozdastih skupinah, ki lahko povzročajo gnojna vnetja in sepse, vendar je večina vrst za človeka nenevarnih in so del normalne bakterijske flore na koži in sluznicah. Bakterije vrste Escherichia coli smo našli v nekaterih delih avtomobila. Gre za vrsto fekalne bakterije in lahko, če se zaužije v velikih količinah, povzroči zastrupitev s hrano, drisko in bruhanje."

PRIMA test premijskih križancev Nenadna popularnost Avto Avtomobilska barva, ki doživlja razcvet

Cox dodaja, da ljudje seveda ne zbolijo vsakič, ko se usedejo v avto. Dodaja tudi, da ne smemo biti pretirano zaskrbljeni. Opozarja pa, da vsa umazanija v avtomobilu ni vidna s prostim očesom.

"Ta študija je pokazala, da bi ljudje zagotovo lahko naredili več, da bi ohranili svoj avto čist. Navsezadnje bodo s čistim avtomobilom zmanjšali tveganja za nastanek bolezni. Malo verjetno je, da bi jedli hrano v prtljažniku našega avtomobila, vendar pogosto zaužijemo hrano na sovoznikovi strani ali na zadnjih sedežih," pravi Cox, ki svetuje, da si pred jedjo v takem okolju očistimo roke.
 

Komentarjev 2
  • molka 17:19 11.februar 2022.

    zdaj pa napisite da je sekret čist in da lahk jes z skoljke bedaki

  • Avatar pantani
    pantani 07:43 11.februar 2022.

    A zato imajo nekateri maske v avtomobilih?!!! "Sarkazem on."