Avto
32 ogledov

Starši neprevidni pri prevozu otrok

Otrok v avtomobilu Shutterstock
Hrvaški autoklub (HAK) je preverjal, kako starši skrbijo za prevoz otrok. Rezultati so bili porazni. Kar 70 odstotkov staršev ne poskrbi za najvišjo varnost vojih otrok v vozilu.

Člani Hrvaškega avtokluba (HAK) so pred vrtci preverjali, ali starši pravilno nameščajo otroke v sedeže in poskrbijo za njihovo varnost v vozilih. V kar 67 odstotka primerih otroci v otroških sedežih niso bili privezani, ali pa so sedeli na sprednjih sedežih, varnostni pas pa so imeli speljan čez vrat in ne trebuh. Od 105 otrok je bilo pravilno pripasanih le 35 otrok.

Starši so strokovnjakom podajali najrazličnejše izgovore, zakaj niso poskrbeli, da so otroci v vozilu pravilno posedeni v otroške sedeže in pripasani. Največkrat se je odgovor glasil, da so le nekaj sto metrov oddaljeni od doma ali, da vozijo počasi. Veliko staršev celo ocenjuje, da je otrok bolj varen v njihovem naročju, kot v otroškem sedežu, kjer naj bi jim bilo neudobno. Da temu ni tako govori podatek, da je v primeru nesreče pri hitrosti vozila 50 km/h, masa dojenčka 40-krat večja od dejanske teže otroka in ga je zato nemogoče zadržati v rokah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.