Avto
12160 ogledov

Subvencije: Denar davkoplačevalcev vlivajo v žepe tistih, ki ga ne potrebujejo

Avtomobilski ključi
Kia je zavzela zanimivo stališče glede subvencioniranja električnih vozil, pa, čeprav je trenutno ena vodilnih na tem področju.

Kljub temu je odnos Kie do subvencij za zelene avtomobile zadržan. Še posebej v Avstraliji. Subvencioniranje elektromobilnosti je postalo folklora, prodaja električnih vozil pa je v marsikateri evropski državi povezana prav s subvencijami. Prodaja električnih vozil zato zelo niha. To ni dobro, zato se ne moremo oceniti realnega stanja. Pri avstralski enoti Kie so šli še dlje in trdijo, da subvencije izkrivljajo trg, plačujejo pa jih tako davkoplačevalci kot proizvajalci avtomobilov, saj v tako nestabilnem okolju težko napovedujejo razvoj.

Nakup avta Avto Predlog: vrnitev državne subvencije za nakup avta

Avstralski mediji navajajo, da je podpredsednik oblikovanja pri Kia Motors Europe Gregory Gillaume dejal, da "Ljudje v Evropi kupujejo električne avtomobile le, kadar je to zanje ekonomsko ugodno. Mislili smo, da verjamejo, da je treba nekaj narediti za planet, a po dveh letih izkušenj vemo, da ni tako. Vprašanje je, ali je smiselno zagotoviti te subvencije, ali to elektromobilnosti resnično pomaga, ali subvencije le pomagajo izpolniti načrte Bruselja za popolno elektrifikacijo prometa v Evropi. Toda Evropa ni ves svet."

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V Avstraliji so pred kratkim odprli razpravo o tem, ali sploh subvencionirati električne avtomobile, ali ne. Pri Kii so se spet oglasili. Vodja avstralske divizije Damien Meredith meni, da s subvencijami denar davkoplačevalcev vlivajo v žepe tistih, ki ga ne potrebujejo in da subvencije umetno napihujejo registracije električnih avtomobilov, dokler ne izginejo.

Avtosalon prodaja avtov Dogovor pred vrati Avto Se obeta denarna pomoč pri nakupu novega avtomobila?

"Kupci poceni vozil ne dobijo popusta. Ali je zato pošteno, da subvencije dobijo kupci za draga vozila? Denar je treba vložiti v polnilno infrastrukturo, da bodo ljudje lahko bolje uporabljali električne avtomobile," je dejal Meredith.

Dodal je, da ne verjame v popuste na električne avtomobile, financirane z denarjem drugih. To so precej presenetljive besede osebe, ki zastopa proizvajalca avtomobilov, ki ima v elektromobilnosti velike načrte.

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 09:34 17.julij 2021.

    pravijo da električni avto ne potrebuje plačila takse za nadomestilo za uporabe ceste. ali leti po luftu ? ljudje kupujejo cliote in dacie, bogati pa tesle in jaguarje. in se vozijo zastonj. potem pa še pripeljejo naši vladniki uber in ...prikaži večn booking in potem ubogi ( na umu ) ljudje z OZS in GZS jamrajo kako so obdavčeni stroški dela ( plače ),Ja nekaj pa more bit, ker njihovi dobički niso, šole in policija in vojska pa še zmerom mora bit, da se brani vladajoča klika in poneumlja raja.

  • bobubob 08:23 17.julij 2021.

    Kaj niso pred časom v Ljubljani 'električarji'polnili zastonj? Nihče se ni vprašal, od kje denar. Nihče se ne vpraša. kje se 'dela' vsa ta elektrika - sploh potem, ko bodo vsi na tem. Bomo njive prekrili s paneli in jedli ...prikaži veči uvoženo hrano? Bodo imeli vetrnice namesto dreves, katere bomo dali Kitajcem za tehnologijo 5G? Bo elektriko dajala voda? Kam z akumulatorji? Kako se počuti telo v tem EM polju med vožnjo ? Kaj če bi zmanjšali potrebo po transportu? Hrana & delo lokalno ? Decentralizacija