Avto
4569 ogledov

Subvencije za električne mopede so že na voljo

električni skuter Askoll eS2 Anže Petkovšek Električni skuter Askoll eS2
Znana tudi višina sredstev, ki jih namenjajo za posamezno vozilo.

V uradnem list je objavljen javni poziv Eko sklada za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud občanom za nakup električnih vozil. Po novem bodo sredstva na voljo tudi za kolesa na motorni pogon in motorna kolesa, ki spadajao v kategorije od L5e do L1e-A. Podrobneje o kategorijah na koncu članka.

Kdor bi želel pridobiti sredstva, mora izpolniti nekaj pogojev. Prvi je, da akumulatorji ne temeljijo na svinčevi tehnologiji, saj takšni akumulatorji nudijo slab izkoristek, imajo kratko življenjsko dobo, poleg tega pa spadajo še v kategorijo strupenih odpadkov. 

Spreminja se tudi pogoj, vezan na lastništvo takšnega vozila. Namesto treh mora po novem najmanj 2 leti po prvi registraciji vozilo ostati registrirano in v lasti prejemnika nepovratnih sredstev. 

Obrnili ploščo Avto Eko sklad bo subvencioniral električna kolesa in skuterje

Za občane sta pomembni še dve novosti. Prva je ta, da lahko tudi občani in ne samo pravne osebe, z eno vlogo kandidirajo za več vozil. Druga pa je spremenjen postopek za pridobitev nepovratnih sredstev. Vlogo bodo občani lahko oddali po nakupu vozila, kar bo zmanjšalo obseg potrebne dokumentacije in skrajšalo postopek.

Kaj pa električna kolesa?

Se pa s tem razpisom nič ne spreminja za tiste, ki so upali, da bodo na voljo tudi subvencije za nakup električnih koles. Kolesa s pedali z dodatnim pogonom, opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W, katerega izhodna moč se prekine, kadar kolesar preneha poganjati pedala, sicer pa se progresivno zmanjšuje in končno prekine, preden hitrost vozila doseže 25 km/h, namreč niso predmet nepovratnih finančnih spodbud. 

električni skuter Askoll eS2 | Avtor: Anže Petkovšek Električni skuter Askoll eS2 Anže Petkovšek

Skupna višina sredstev, na voljo na razpisu, je 700.000 evrov. Za nakup trikolesa ali motornega kolesa bo subvencija znašala 1.000 evrov, za skuter ali moped-trikolo je predvidena subvencija v višini 500 evrov, za moped-dvokolo pa 200 evrov. Celotno besedilo razpisa, ki ponuja subvencije tudi za nakup vozil kategorij M1, N1, L7e,L6e, je na voljo tukaj


Kategorije vozil

M1: Vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika.
N1: Vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone.
L7e: Štirikolesna vozila, razen navedenih v kategoriji L6e, z maso neobremenjenega vozila, ki ne presega 400 kg (550 kg za vozila za prevoz blaga), brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja nazivna moč motorja ne presega 15 kW.
L6e: Lahka štirikolesna vozila, katerih masa neobremenjenega vozila ne presega 350 kg, brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h, in katerih največja trajna nazivna moč ne presega 4 kW pri elektromotorjih.
L5e: »motorna trikolesa« (vozila s tremi simetrično nameščenimi kolesi) z največjo konstrukcijsko določeno hitrostjo, ki presega 45 km/h.
L4e: (trikolesna vozila – s stransko prikolico) in
L3e: (dvokolesna vozila): »motorna kolesa« opremljena z motorjem, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost presega 45 km/h.
L2e: (trikolesna vozila): »mopedi« (kolesa z motorjem), katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h in katerih največja trajna nazivna moč ne presega 4 kW pri elektromotorju.
L1e: Lahko dvokolesno vozilo na motorni pogon z dvema kolesoma in motornim pogonom, katerega največja konstrukcijsko določena hitrost vozila znaša ≤ 45 km/h, katerega največja trajna nazivna ali neto moč znaša ≤ 4 kW in katerega največja masa je po podatkih proizvajalca tehnično dovoljena masa.
Podkategorije:
L1e-A: (kolo na motorni pogon) Kolo zasnovano za uporabo pedal, opremljeno s pomožnim pogonom, katerega glavni namen je pomoč pri pogonu na pedala, in katerega izhodna moč pomožnega pogona se zmanjšuje pri hitrosti vozila ≤ 25 km/h ter katerega največja nazivna trajna ali neto moč znaša ≤ 1 kW. Tri- ali štirikolesna kolesa na motorni pogon, ki izpolnjujejo prej navedena dodatna merila, se razvrstijo kot tehnično enakovredna dvokolesnemu vozilu L1e-A.
L1e-B: (dvokolesni moped) Vsa druga vozila kategorije L1e, ki jih ni mogoče razvrstiti v skladu z merili vozila L1e-A.
 

Komentarjev 1
  • gregor51 22:07 13.oktober 2017.

    jao kolk kategorij ..kretemi eni...sam še za invalide nej se še spomnejo kakšno kategorijo ...butli