Avto
6454 ogledov

Taki bodo Peugeotovi avtomobili v prihodnje

Panoramsko vozniško mesto Peugeot i-cockpit Peugeot
Peugeot je razkril videz prihodnjih vozil. Gre za t. i. panoramsko voznikovo mesto i-cockpit, ki bo najprej predstavljen v naslednji različici modela 3008, ki na trg prihaja to jesen.

Novi peugeot 3008 bo prvič predstavljen septembra letos, že zdaj pa so Francozi predstavili videz kabine, ki najavlja večjo preobrazbo novega 3008. V središču je velik 21-palčni ukrivljen panoramski zaslon visoke ločljivosti, ki lebdi nad armaturno ploščo, nov je tudi volan manjših dimenzij in stikal poimenovana i-toggles.

Panoramsko vozniško mesto Peugeot i-cockpit | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot i-cockpit izdeluje že več kot 10 let in je bil prodan v skoraj 10 milijonih primerkov. Verjamejo, da so zdaj naredili še korak naprej, ker jim je uspelo združiti dva od treh temeljnih elementov voznikovega mesta, in sicer instrumentno ploščo v višini oči in veliki sredinski zaslon na dotik. Odslej sta torej vgrajena v ukrivljeni panoramski zaslon, sestavljen iz ene same 21-palčne plošče visoke ločljivosti, ki sega od levega konca armaturne plošče do sredinske konzole. Panoramski zaslon je na zadnjem delu pritrjen na nosilec, ki ga iz potniškega prostora ne opazimo, zato je videti, kot da lebdi nad armaturno ploščo. Učinek »lebdenja« dodatno poudarja posebna ambientalna osvetlitev na LED-diode pod zaslonom.

Panoramsko vozniško mesto Peugeot i-cockpit | Avtor: Peugeot Peugeot

Za zagotovitev optimalne ergonomije je po pojasnilih iz Peugeota 21-palčni panoramski zaslon rahlo ukrivljen proti vozniku, hkrati pa lahko do njega dostopa tudi prednji sopotnik. Na levi strani panoramskega zaslona oziroma nad kompaktnim volanom je instrumentna plošča, na kateri se prikazujejo vse informacije o vožnji (hitrost, merilnik moči, sistemi za pomoč pri vožnji, pretoki energije itd.), na desni strani panoramskega zaslona, se pravi na sredini armaturne plošče pa je predel na dotik, ki je dostopen tako vozniku kot njegovemu sopotniku. Na tem zaslonu lahko upravljate sistem za ogrevanje/klimatizacijo, navigacijo, medije/povezljivost itd.

Panoramsko vozniško mesto Peugeot i-cockpit | Avtor: Peugeot Peugeot

Med novostmi, ki bodo predstavljene v novem 3008 velja izpostaviti še novo ambientalno osvetlitev, ki se razteza po celotni širini armaturne plošče in vratnih plošč. Svetloba odseva v dekorativni površini iz pravega aluminija, izbirati pa je možno med osmimi različnimi barvami osvetlitve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar karjola
    karjola 16:37 11.junij 2023.

    Hvala bogu ne kupujem evropskih avtov.

  • rd2dmk2 15:11 11.junij 2023.

    ko takole gledam, me zanima kolk ljudi malo manjše rasti bo sploh še videlo na cesto, če si ravno ne bodo omislili periskopa. se spomnim originalnega hrošča in njegovega položaja za volanom, če nisi imel vsaj 175 cm si moral ...prikaži več imet debel poštr pod ritjo da si videl na cesto. in za mlado mladino nekoč so tovornjaki iz FAP-a imel na blatnikih čudne antene z kuglico na vrhu. marsikateri hrošč jih je oponašal. no pa da vidim mojstre , zakaj neki so to imeli. čakam odgovore.