Avto
51056 ogledov

Pozor, zakaj pri nakupu avta nihče ne prosi za to potrdilo?

tehnični pregled Saša Despot
Na naslednjem tehničnem pregledu za avto vam bodo v roke stisnili koristen list papirja. Shranite ga.

Lastnik vozila ob zaključku postopka tehničnega pregleda s strani kontrolorja prejme potrdilo, na katerem je "navedeno ugotovljeno stanje tehnične brezhibnosti vozila, ugotovljene nepravilnosti in njihova raven resnosti ter obvestilo o naslednjem tehničnem pregledu."

Števec avtomobila 1. september Avto Vrtenje števcev nazaj po 1. septembru precej težje

Na potrdilu je zapisano vse od delovanja zavor do meritev emisij izpušnih plinov, zapisano je tudi stanje kilometrov na dan tehničnega pregleda. 

Kljub temu uradnemu zapisniku pa je zelo redka praksa, da bi potencialni kupci rabljenih vozil potrdilo zahtevali od prodajalca, čeprav bi lahko z njega razbrali, kako se je avto obnašal na zadnjem pregledu. 

Treba pa je vedeti, da se tehnični pregled za avtomobile izvaja po načelu 4-2-2-1, torej po prvih štirih letih, nato na dve leti, od starosti avta osem let naprej pa vsako leto. 

Zgodba bralca Avto Preprodajalci na vaš avto prežijo 24 ur na dan

V primeru hude pomanjkljivosti vas čaka avtovleka

Sicer pa nekoliko spremenjeni pravilnik o izvajanju tehničnih pregledov uvaja novost, ki opredeljuje postopanje v primeru, ko kontrolor pri vozilu ugotovi t. i. kritično napako. Gre za hujšo pomanjkljivost na vozilu, kot je občutno slabše delovanje zavor, neodobrene predelave, zlomljene osi ... V takšnih primerih pravilnik po novem jasno določa, da se vozilu začasno prepove udeležba v prometu do odprave napake. S tehničnega pregleda do mehanika mora torej takšno vozilo odpeljati avtovleka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Jonathan Archer 14:59 05.september 2017.

    Ljudje božji v Ljubljani so šele pred kratkim ugotovili, da je VW Golf model 5 na cesti tako, da mal rabijo, da si pridejo gor.

  • dzony006 14:07 04.september 2017.

    Pa saj NISTE NORMALNI, tisti, ki ste to napisali. Že dolgo let nazaj si imel na Papirju napisane VSE PODATKE o Zavorah, Izpušnih plinih, PA ŠE KAJ, Ne razumem, kaj hočete SEDAJ IZPOSTAVITI? A da bi mogočenše kaj DOPLAČALI NA ...prikaži več TEHNIČNEM? DAJTE NO, NOVINARJI, primite se že enkrat RESNEGA DELA, in ne zavajajte ljudi s takimi NOVICAMI. Da sem jaz pospisan pod takšen ČLANEK, bi me bilo NA SMRT SRAM. Pa si vi mislite !!!

  • goldhorn 12:06 04.september 2017.

    Ma kakšna novost neki! Ta papir pri nas dobiš že par nazaj.