Avto
47 ogledov

Toyota ponovno pred Volkswagnom

Test naprednih asistenčnih sistemov Gregor Prebil
Toyota se je vrnila na vrh lestvice največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu. S prodajo 7,5 milijona vozil v prvih treh četrtletjih je ponovno prehitela Volkswagen (7,43 milijona vozil), ki ji je primat vzel po šestih mesecih letošnjega leta, in General Motors, ki je v prvih devetih mesecih prodal 7,2 milijona vozil.

Toyotino število prodanih vozil je po poročanju britanskega BBC sicer 1,5 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani, na podatke o prodaji Volkswagnovih vozil v prvih devetih mesecih pa še ni opazneje vplival okoljski škandal nemškega velikana.

Analitiki zaradi namestitve programske opreme, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi, v 11 milijonov vozil po svetu pričakujejo, da se bo upad prodaje bolj poznal ob koncu leta.

Toyota je General Motors na prvem mestu po številu prodanih avtomobilov prvič prehitela leta 2008, odtlej pa se razen leta 2011, ko je njihovo proizvodnjo prizadel cunami, ni več spustila z vrha.

Po prvi polovici leta VW pred Toyoto

Toyota je v prvi polovici leta prodala 5,02 milijona vozil, Volkswagen pa 20.000 vozil več. Tretji je bil takrat General Motor z 4,86 milijon prodanimi avtomobili. Lani so Japonci prodali rekordnih 10,23 milijona vozil, za letos pa so predvidevanja le malenkost nižji  - 10,15 milijona vozil.

Pri Toyoti, kjer so v prodajne številke zajete še znamki Daihatsu in Hino, so sicer napovedali gradnjo novih tovarn, samo v tovarni v Mehiki in na Kitajskem nameravajo investirati skoraj milijardo evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.