Avto
87 ogledov

Trend v vožnji bodo pametne ure

BMW-jeva pametna ura
1/7
BMW
Svetovni avtomobilski proizvajalci kažejo vse večjo naklonjenost povezovanja s proizvajalci naprav za povezljivost, ki bodo voznikom poleg zabavnih vsebin ponujale vse mogoče podatke o vozilu.

Hitra širitev pametnih telefonov pomeni, da so splet, aplikacije in digitalne storitve že zdavnaj postale uveljavljeni elementi vsakodnevnega življenja. Pametne ure ta trend vodijo še dlje.

Te naprave se nosijo kot zapestne ure in prikazujejo informacije prek povezanega pametnega telefona neposredno na uporabnikovem zapestju. V Las Vegasu je BMW v sklopu raziskovalne aplikacije za svoj prvi električni avtomobil BMW i3 predstavil elektronsko zapestno uro samsung galaxy gear s funkcijami, ki ohranjajo voznike povezane s svojimi vozili v vsakem trenutku in delujejo učinkovito pri oskrbi voznikov s pomočjo, ki jo potrebujejo zunaj vozila.

Ura s funkcijami BMW in Remote App prikazuje informacije o napolnjenosti baterije in razpoložljivem dometu električnega premijskega modela vključno z vnesenimi časi odhoda. Raziskovalna aplikacija prav tako kaže, ali so okna, vrata in pomična streha zaprta ter uporabnikom omogoča, da pošljejo navigacijski cilj v vozilo ali da si prilagodijo klimo v vozilu pri pripravi na potovanje – z možnostjo izgovorjenih ukazov prek S Voica, Samsungovega asistenta glasovnega prepoznavanja.

Mercedesova pametna ura | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG
Tudi drugi s pametnimi urami

Enako prepričanje kot pri BMW imajo pri velikem nemškem konkurentu Mercedesu. Njihova pametna ura deluje s pomočjo aplikacije, ki na zaslonu pametne zapestne ure pebble prikazuje podatke, ki jih sicer v vozilu pregledujemo s pametnim računalnikom. Vozniki bodo lahko, tudi ko ne bodo sedeli v svojem vozilu, vedeli, ali je vozilo zaklenjeno, za koliko kilometrov poti goriva je še v vozilu oziroma kje točno je vozilo. Ura bo služila tudi kot opozorilnik na prometne zamaške, voznika bo obveščala o prometnih nesrečah in drugih nevšečnostih na cestah.

Ura bo merila koncentracijo voznikov

Nissanova pametna ura | Avtor: Nissan Nissan
Nissan je že lani v Frankfurtu predstavil koncept pametne zapestne ure, ki komunicira z vozilom in zapisuje vse parametre vozila – od povprečne hitrosti in najvišje hitrosti do porabe goriva –, ki jih ima nato voznik shranjene in jih lahko odčita v vsakem trenutku. Ura, ki je z vozilom povezana po vzoru pametnih telefonov, omogoča tudi komunikacijo prek socialnih omrežij, voznika pa obvešča na redne servise oziroma vzdrževanje vozila.

Pri Nissanu so storili še korak naprej, saj ura ne zaznava le delovanja avtomobila, temveč tudi analizira voznikov srčni utrip in meri, kako narašča z povečevanjem hitrosti. Pri Nissanu pospešeno razvijajo razne senzorje in napravice, ki bodo merile utrujenost voznika, srčni utrip, temperaturo in hidracijo voznika, senzorji za nadzor možganskih impulzov pa bodo prek pametnih aplikacij vozniku javljali, da je padla njegova osredotočenost na vožnjo in ga opozarjali, da je čas za počitek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.