Avto
0 ogledov

Tudi vi delate med vožnjo te napake?

Preden si ogledamo nekaj tipičnih situacij, v katerih se nas lahko hitro prepozna večina žensk, povejmo, da je potrebno ločevati med napakami, ki so nezavedne, in med prometnimi prekrški, ki jih naredimo zavestno.

Kot opozarja psihologinja doc. dr. Sara Tement, ki se ukvarja tudi z vedenjem udeležencev v prometu, se je izkazalo, da mlajši moški naredijo več prekrškov (in zavestno kršijo predpise), ženske pa smo nagnjene k sanjarjenju, speljevanju v napačni prestavi, napačno ocenimo razdaljo na parkirišču ... kar gre bolj pripisati raztresenemu pristopu h parkiranju in slabši prostorski predstavi.

»Ženske kažejo med vožnjo tudi nekoliko več anksioznosti, na primer malo bolj so pod stresom, če gredo na pot in je slabo vreme. To pa ni nujno slabo, saj so v zdravi meri zaskrbljenosti zato le bolj previdne med vožnjo. Vse te ugotovitve izhajajo pretežno iz samoocenjevanja voznikov, ni nekih specifičnih raziskav, ki bi sledile voznikom med vožnjo in beležile odzive

Zanka #1: pogovarjanje po telefonu, pošiljanje sporočil, pritiskanje sebkov in kukanje na socialna omrežja 

Rešitev: izklopi zvonjenje. Tudi prostoročno telefoniranje ni prava rešitev, saj zmoti koncentracijo. Telefon odloži na mesto, kjer ga ne boš videla, saj boš sicer še prerada pogledovala proti skušnjavi. Najbolje ga je pustiti v torbici. Prav tako lahko ažurno javljanje na Facebooku, kako si pozitivna in srečna, počaka. Prijatelji ti res ne bodo zamerili, če ne boš lajkala njihovega prebliska še isti hip, ko ga bodo objavili.

 | Avtor:
Zanka #2: naše »Sport Billy torbice"

Rešitev: prepogosto imaš v torbici kup življenjsko potrebnih, pa tudi povsem odvečnih stvari, ki ti kradejo pozornost. Skoraj za vsako misel, ki pripotuje čez možgane, torbica ponuja rešitev. Torbico zato zapri z zadrgo in jo položi za sedež. Tako ne boš brskala po njej in ob naglem zaviranju se ne bo po avtomobilu kotalilo ducat šmink, otroških kašic, bio kumar z maminega vrta itd.

 | Avtor:

Zanka #3: nakupovalne vrečke

Rešitev: podobno kot torbice se vrečke še prehitro raztresejo, vsebina pa nas ovira med vožnjo. Pospravi jih v prtljažnik. Dobri avtomobili imajo za to predvidene kljukice, pritrdilne in zaščitne mreže, posebne škatle, ki ostanejo na mestu, ali predale v poglobljenem dnu. Tvoja pozornost pač mora biti na cesti, ne pa na kotaleči se skuti pod stopalko za plin!

Zanka #4: zrcalce, zrcalce, hitro povej ...

Rešitev: preden zapustiš svoj dom, poskrbi, da odideš takšna, kakršna želiš biti. Tudi če se ti mudi, se raje na hitro naliči, preden spelješ - ali potem, ko parkiraš. Nikar tega ne počni med vožnjo! Tudi pred semaforjem, ko čakaš na zeleno luč, ne. Priznaj, takrat dejansko ne spremljaš, kaj se dogaja okoli tebe!

Zanka #5: prazen žakelj ne stoji pokonci

Rešitev: najej se, preden greš na pot. Če pa te res popade volčja lakota, si vzemi nekaj minut za malico v miru nekje na varnem in nikar ne jej med vožnjo. Tudi priljubljene kave za na pot so stalna pregreha, vendar ko poliješ ali se opečeš s prevročo, bo tvoja pozornost povsod drugje kot na cesti.

Zanka #6: sopotniki

Rešitev: ne padi v skušnjavo, ko ti prijateljica ali partner kaže na telefonu fotografije, skuša pojasniti zapleteno obrestno mero posojila, ki ga nameravaš vzeti, in tako dalje ... Pogosto se boš zgrozila, da pravzaprav ne veš, kako si pripeljala do končnega cilja. Si kdaj prevozila rdečo? Morda kolesarju skoraj zaprla pot? Svetujemo, da se izogibaš zahtevnim temam; v splošnem raje glej na cesto kot klepetaj. Saj veš, da imajo vozniki avtobusov pri vhodu napis »Ne moti voznika«. Otroci pa so sploh posebna kategorija. Še bolj se čustveno vpletemo in še hitreje impulzivno odreagiramo na jok, nemir ... Razmisli, preden se začneš obračati k otroku! Pripet je, na varnem, nič ga ne ogroža, torej bo preživel, če se ne boš začela z njim ukvarjati prav tisti hip, ko zahteva pozornost. Posledice obračanja nazaj k otroku so lahko izjemno tragične.

Voznice in vozniki, izkušeni in tisti z začetnimi vozniškimi izkušnjami: zavedati se je treba, da smo ranljivi. In da smo vsi del celote, h kateri veliko prispevamo. Ni dovolj, da pazimo le nase, bodimo pozorni tudi na soudeležence v prometu. Poskrbimo za pozitivno statistiko in za dober zgled!