Avto
17 ogledov

V ZDA že imajo napihljive

Fordovi napihljivi pasovi Ford
Ford. Razvija napihljive varnostne pasove in komunikacijo s semaforji.

Pri Fordu so razvili sistem napihljivih varnostnih pasov, ki jih v ZDA tudi že vgrajujejo v model explorer, in sistem komunikacije s semaforji.

Do petkratne velikosti

Napihljivi varnostni pas ponuja večjo varnost ob trku, pa tudi več udobja. Če sistem zazna možnost trka, varnostni pas napihne do petkratne velikosti navadnega pasu, s čimer se ta bolje prilega telesu (veliko ljudi ima pas nastavljen preohlapno), ob trku pa tudi bolje zaščiti prsni koš.

Fordovi napihljivi pasovi | Avtor: Ford Ford
Tovrstne pasove pri Fordu že vgrajujejo v explorerja, kmalu pa jih lahko pričakujemo tudi v evropskih modelih.

 

Komunikacija med avti

Čeprav sisteme medsebojne komunikacije vozil (car2car) in komunikacije s prometno infrastrukturo (car2system) pospešeno razvijajo tudi preostali proizvajalci, je Ford prvi med bolj ljudskimi znamkami. Tako kot pri BMW-ju so pri Fordu tudi že postavili prve semaforje, ki avte (z vgrajeno programsko opremo) opozarjajo na spremembo signalizacije, da lahko prilagodijo delovanje (pospešijo ali začnejo zavirati). S sistemi naj bi močno zmanjšali število nesreč v križiščih, poleg tega pa bi lahko porabo vozil zmanjšali tudi do 15 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.